Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nová nebezpečná droga z Číny straší svet: Za päť dolárov šialenstvo, paranoja a smrť!

Užívateľky flakky Zobraziť galériu (2)
Užívateľky flakky (Zdroj: YouTube)

FORT LAUDERDALE - Desiatky ľudí už na Floride zabila syntetická droga, ktorá je na ulici známa ako "flakka" alebo "gravel" - štrk. Je veľmi lacná, silná a smrtiaca. A kvôli halucináciám, ktoré vyvoláva, sa môžu miestni obyvatelia stretnúť so surrealistickými scénami, kedy po ulici beží nahý muž štvaný svorkou psov, ktorí existujú len v jeho predstavách.

Prečítajte si aj: Panika v USA: Dorazila k nim droga, ktorá rozožiera ľudí zaživa!

Ako napísala agentúra AFP, popularita flakky sa šíri rýchlo. Podľa ceny jednej dávky sa jej tiež niekedy hovorí "päťdolárové šialenstvo", ale jej chemické označenie je alfa-PVP. Vyrába sa v Číne a chemickým zložením sa podobá kúpeľovým soliam.

Nová nebezpečná droga z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: kdvr.com)

Medzi najviac postihnuté oblasti patrí okrsok Broward, turistická oblasť na južnej Floride severne od Miami. "Broward je ohniskom užívania flakky," povedala Heather Clarková z charitatívnej skupiny United Way, ktorá sa snaží zvýšiť povedomie obyvateľov ohľadom tejto drogy.

Ľudia ju zvyčajne fajčia, ale dá sa tiež injekčne vpraviť do žily alebo inhalovať. "Je to skutočne veľmi nebezpečná droga. Nie je rekreačná. Nie je to niečo, čo môžete vziať bez vedľajších účinkov," dodala Clarková.

Nikto s istotou nevie, odkiaľ sa vzalo označenie drogy. Podobá sa mu španielske slovo "Flac", čo je slangový výraz pre priateľku alebo pekné dievča. Na internete sa dá táto droga kúpiť za 1500 dolárov za kilo. Pre porovnanie - kilogram kokaínu môže stať pätnásťnásobok, aj viac. Podľa správy o užívaní drog, ktorú tento mesiac zverejnili floridské úrady, sa droga do USA posiela poštou z Číny miestnym distribútorom. Čínske spoločnosti túto drogu na internete otvorene propagujú a posielajú ju aj jednotlivým záujemcom.

V okrsku Broward sa táto droga na ulici prvýkrát objavila v septembri minulého roka. Od tej doby už po jej užití zomrelo najmenej 34 ľudí. A teraz sa na pohotovosti miestnych nemocníc objavuje najmenej 20 ľudí denne kvôli účinkom drogy. Užívanie flakky môže spôsobiť srdcové problémy, ľudia sú po tejto droge agresívni, paranoidní a v mnohých prípadoch psychotickí. Môže im aj prudko stúpnuť telesná teplota, a to až nad 40 stupňov Celzia.

Obete zo seba často strhávajú šaty, pretože sa domnievajú, že im horí telo. Iní v hrôze utekajú pred imaginárnymi útočníkmi z ľudskej či zvieracej ríše, uvádzajú odborníci.

Viac o téme: DrogaFloridaFlakkaGravel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu