Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V tínedžerke (13) rástlo niečo podivné: Šok u lekára, rekord svojho druhu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

CARDIFF - V každom veku by ste si mali sledovať svoje telo a keď na ňom zbadáte podozrivú zmenu, treba vyhľadať lekára. Tínedžerka z Veľkej Británie tak urobila, ale až po niekoľkých mesiacoch. Keď ju zbadal lekár, neskrýval prekvapenie.

Tínedžerka z Walesu prišla nedávno na miestnu kliniku s tým, že sa jej pod ľavým prsníkom vytvorila nejaká hmota. Prvýkrát si ju vraj všimla pred ôsmimi mesiacmi, pričom za posledné dva mesiace poriadne narástla, až do veľkosti rugbyovej loptičky. Rodičom nič nepovedala. "Je neuveriteľné, že to tak dlho dokázala pred nimi skrývať," povedal ošetrujúci lekár.

Bál sa, že by mohlo ísť o zákerný sarkóm, no testy našťastie ukázali, že nejde o rakovinu, ale o nezhubnú léziu známu ako pseudoangiomatózna stromálna hyperplázia, ktorá vzniká prerastaním buniek mäkkých tkanív. Tumor bol naozaj obrovský, na dĺžku meral 35 cm a na šírku 20 cm.

 

Muža obrástol megatumor, roky kvôli nemu nemohol chodiť

Dievčine počas chirurgického zákroku odstránili dva nádory s celkovou hmotnosťou 2,7 kg. Doktori sa najprv obávali, že jej nezostane dosť prsného tkaniva na to, aby sa prsník vyvinul normálne, no nakoniec sa im podarilo zachrániť väčšinu z neho. Tínedžerka sa zotavila pomerne rýchlo, tumor jej pripomína už len malá jazva pod prsníkom. Nedávne vyšetrenie ukázalo, že jej prsník sa vyvíja normálne a niet sa čoho báť.

O prípade napísal časopis BMJ Case Reports. Podľa odborníkov ide o najväčší nádor svojho druhu u dieťaťa, informoval Daily Mail.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu