Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vedci varujú celý svet pred katastrofou: Gravitačné póly Zeme sa začali posúvať!

Ľadová plocha klesne každý rok o štyri metre Zobraziť galériu (2)
Ľadová plocha klesne každý rok o štyri metre (Zdroj: thinkstock)

BRISTOL - Najchladnejšie miesto na Zemi stratilo v dôsledku globálneho otepľovania už toľko ľadu, že množstvo roztopenej vody posunulo gravitáciu našej planéty! Prečítajte si, čo to znamená pre osud ľudstva.

ako 300 triliónov litrov vody a neustále sa zmenšuje, uvádza Daily Mail. Ešte v roku 2009 však nevykazovala oblasť žiadne známky blížiacich sa dramatických zmien. Strata ľadu na Antarktíde je dokonca taká veľká, že spôsobila vychýlenie gravitačného poľa Zeme!

Na Antarktíde bola zničená vyspelá civilizácia: Spisovateľ tvrdí, že má konečne dôkaz!

Antarktída už podľa vedcov stratila viac vody, ako sa nachádza v kanadskom jazere Winnipeg a ak sa bude naďalej topiť, budú nebezpečne stúpať hladiny morí. Ako problém komentoval doktor Bert Wouters z Bristolskej univerzity, masívne topenie ľadu vedcov prekvapilo, pretože ľadovcové kryhy ešte donedávna vykazovali značnú odolnosť voči globálnemu otepľovaniu.

FOTO Takto sa zmenila Aljaška za sto rokov: Pozrite sa, ako sa pod ľadovce podpísala klíma

Podľa merania odborníkov klesne ľadová plocha každý rok o štyri metre. Náhlu stratu ľadu zrejme spôsobila zmena prúdenia vetra, ktorý tlačí k zaľadneným plochám teplejšiu vodu z juhu a ľadovec podmýva. Profesor Andy Shepherd z Centra pre polárne pozorovanie a modelovanie však upozornil, že úbytok ľadu môže byť v skutočnosti aj menší a pomalší, ako uvádza štúdia z Bristolskej univerzity. „Kým nebudeme mať v rukách viac dôkazov, bol by som opatrnejší,“ dodal.

Vedci varujú celý svet
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu