Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Nechutné odhalenie vedcov na VIDEU: Na našej tvári sa pasú príbuzní pavúkov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto

WASHINGTON - Práve teraz sa špacírujú po vašej tvári a vy o tom ani netušíte! Majú osem nôh a a detailne sa s nimi môžete zoznámiť iba pod mikroskopom. Ich najbližšími príbuznými sú však pavúky!

Prvýkrát ich objavili v roku 1842 v ušnom maze a dodnes sú pre nás tak trochu tajomné. Vedci hovoria, že v bytoch sa môžu denne nachádzať stovky až tisíce roztočov a len na jedinej mihalnici sa práve pasú dva z nich. Aktívne sú v noci, keď sa združujú kvôli páreniu. Ich potomkovia sa z vajíčok liahnu v plnej sile, schopní prežiť, uvádza portál Metro.

Sezóna je v plnom prúde: Prenášajú aj neznáme choroby, tvrdí odborník na kliešte!

Nechutné odhalenie vedcov na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock)

Vedci zistili, že roztoče nevylučujú žiadne výkaly, pretože nemajú análny otvor. Odpadové látky sa v ich tele hromadia až dokým nezomrú a potom sa aj spolu s nákladom baktérii rozložia. Dodnes celkom nevieme, aké pestré je zloženie ich stravy, ale zvyknú sa konzumovať navzájom. Odborníci však predpokladajú, že sa živia hlavne odumretými bunkami pokožky a niektorí sa dokonca domnievajú, že si pochutnávajú aj na oleji z mazových žliaz.

Roztoče vyvolávajú kožnú chorobu zvanú rosacea
Zobraziť galériu (4)
Roztoče vyvolávajú kožnú chorobu zvanú rosacea  (Zdroj: thinkstock)

Existujú dva druhy roztočov, ktorých živným prostredím je ľudská tvár - Demodex folliculorum a Demodex brevis. Majú krátke nohy a pretiahnutý tvar tela ako červy, pričom ich blízkymi príbuznými sú pavúky. Nachádzajú sa najmä v kožných póroch a vlasových folikuloch, ale môžu sa ukrývať aj v hlbších vrstvách pokožky. Hoci sú roztoče vo všeobecnosti považované za neškodné, môžu spôsobovať chorobu zvanú rosacea, ktorá sa prejavuje začervenaním tváre. Ľudia trpiaci týmto ochorením zvyknú byť pre ne obľúbeným hostiteľom a cudzopasí na nich desaťkrát viac roztočov, ako je bežné. Ale aj keby sa vám ich úplne podarilo vyhubiť, do šiestich týždňov sa objavia znova, hovoria odborníci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu