Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tento rok bude osudový: Leto 2015 môže podľa vedcov prekonať všetky očakávania!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

WASHINGTON/BERLÍN - Minulý rok odborníci tvrdili, že silný morský prúd El Niño bude mať koncom roka 2014 neblahý vplyv na globálne počasie a jeho následky sa prejavia v podobe sucha, záplav a zlých poveternostných podmienok. Vedcom však predpoveď nevyšla tak, ako prvotne predpokladali.

Bývalý americký NASA klimatológ James Hansen sa podľa DailyCaller.com stavil, že tento rok bude najteplejším v histórii a prekoná teda minuloročný rekord. Vedci z amerického centra klimatických predpovedí NOAA totiž oznámili, že pacifický El Niño prišiel až začiatkom marca, teda oveľa neskôr, ako pôvodne predpokladali. Vďaka nemu sa mení povrchová teplota pobrežia Tichého oceánu, uvádza Vox.com.

Čítajte tiež: Vieme, kedy zažijete najkrajšiu letnú dovolenku!

Napriek pôvodným hrozivým predpovediam teraz odborníci hovoria o slabom El Niñe, ktorý len s 50 až 60-percentnou šancou pretrvá do leta. Pre krajiny ako Peru, kde hrozili povodne, je to veľmi dobrá správa. Jednou z najväčších nezodpovedaných otázok však je, do akej miery sa môže El Niño prejaviť v globálnom otepľovaní.

Tento rok bude osudový:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: elnino.noaa.gov)

Podľa expertov bol rok 2014 doposiaľ najteplejším v modernej ľudskej histórii, ale na vysokých teplotách sa vždy nepodieľal El Niño. Avšak, roky, do ktorých sa zapája, majú tendenciu byť teplotne nad priemerom, pretože z oceánu vystúpi na povrch viac tepla.

Morský prúd El Niño sa nepravidelne vyskytuje v tropickom Tichom oceáne raz za dva až sedem rokov a ovplyvňuje počasie po celom svete najmä počas zimných mesiacov. Tento rok sa však prvý raz objavil až 5. marca 2015 a spolu s globálnym otepľovaním by mohol prispieť k zvýšeniu priemerných teplôt aj v lete a tlačiť ich podľa NOAA na nové maximá.

Tento rok bude osudový:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA, TASR)

Storočie teplotných rekordov

Nemecký portál Klimaretter.info uvádza, že uplynulé teplé roky sú predzvesťou dlhodobejšej zmeny klímy. V Európe sa totiž teplota zaznamenáva už od roku 1500 a nikdy doteraz nebol nameraný taký teplotný rekord ako minulý rok. „Štrnásť z pätnástich historicky najteplejších rokov bolo zaznamenaných v 21. storočí, pätnásty v roku 1998,“ informoval meteorológ Florian Imber. „To je pomerne stabilné znamenie, že sa klíma zmenila,“ dodal.

Podľa odborníkov musíme rozlišovať medzi zmenou klímy a teplotnými výkyvmi, pretože klíma vyjadruje teploty počas niekoľkých desaťročí. Teoreticky je tiež možné, že nasledujúce roky budú chladnejšie, než očakávame, ale nie veľmi pravdepodobné. „Skúsenosti ukazujú, že po niekoľkých mesiacoch oneskorenia El Niña je priemerná globálna teplota vysoká,“ uzavrel nemecký klimatológ Stefan Rahmstorf prognózy na rok 2015.

Tento rok bude osudový:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA, TASR)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu