Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najdlhší deň v roku nás prekvapí: Predpoveď počasia varuje, budeme sa triasť od zimy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA – V nedeľu končí letným slnovratom jar a čaká nás najdlhší deň v roku. Hoci k nám oficiálne na konci víkendu zavíta leto, počasie bude skôr jarné a milovníkov horúcich slnečných dní nepoteší.

Piatok

Počasie u nás ovplyvňuje studený front. Počas dňa bude oblačno až zamračené, na mnohých miestach dážď a ojedinele búrky. Teploty vystúpia  na 15 až 20 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné 17 až 20 stupňov Celzia. Na strednom Slovensku prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov Celzia. Na východnom Slovensku prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov Celzia.

Chorváti už teraz hovoria o lámaní rekordov: Takéto niečo sme v predsezóne nečakali!

Počasie na horách: Vo výške 1000 m prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšia ranná teplota 7 a najvyššia denná 13 stupňov Celzia. Vo výške 1500 m prevažne zamračené a občasný dážď, najnižšia ranná teplota 5 a najvyššia denná 10 stupňov Celzia. Vo výške 2 000 m prevažne zamračené a občasný dážď, najnižšia ranná teplota 3 a najvyššia denná 7 stupňov Celzia.

Ozón: 5 % pod úrovňou dlhodobého priemeru (338 DJ).

Najdlhší deň v roku
Zobraziť galériu (4)

Sobota

Od severozápadu k nám bude prúdiť vlhší a chladnejší vzduch. V noci ojedinele zaprší a cez sa na viacerých miestach vyskytnú prehánky. Premenlivá oblačnosť prinesie miernejšie teploty, nočná klesne na 13 až 8, v horských dolinách a kotlinách miestami okolo 6 stupňov Celzia. Denná teplota vystúpi na 18 až 23, na severe miestami okolo 16 stupňov Celzia. Severozápadný až severný vietor bude fúkať rýchlosťou 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Najdlhší deň v roku
Zobraziť galériu (4)

Nedeľa

Koniec víkendu veľkú zmenu neprinesie a prílev chladnejšieho vzduchu od severozápadu bude pokračovať. Cez deň by sa podľa meteorológov mali na viacerých miestach vyskytnúť prehánky, ojedinele aj s búrkami. Nočná teplota dosiahne 12 až 7, v horských dolinách a kotlinách miestami okolo 5 stupňov Celzia. Denná teplota sa bude pohybovať okolo 18 až 23, na severe miestami okolo 16 stupňov Celzia. Severozápadný vietor bude viať rýchlosťou 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Najdlhší deň v roku
Zobraziť galériu (4)

Astronomické leto nastane v nedeľu

Okamih letného slnovratu (lat. Solstitium, gr. Heliostation), koniec jari a začiatok astronomického leta, v roku 2015 nastane v nedeľu 21. júna. Podľa webovej stránky astroportal.sk sa tak stane o 18.38 hod stredoeurópskeho letného času (SELČ). V tom časovom okamihu bude Zem na svojej ročnej púti okolo Slnka v polohe, keď sa Slnko premieta na oblohe v ekliptikálnej dĺžke 90 stupňov. Pri svojom zdanlivom pohybe dosiahne najväčšiu odchýlku od rovníka a začína sa symbolicky vracať späť. Medzi hviezdami na oblohe sa Slnko nachádza v tento deň na rozhraní troch súhvezdí - Býka, Blížencov a Orióna.

Letný slnovrat je okamih, keď sa Slnko na oblohe najviac vzdiali od rovníka smerom na sever. Stred slnečného kotúča sa vtedy nachádza nad obratníkom Raka a Slnko dosahuje na severnej pologuli najväčšiu výšku nad obzorom. Deň letného slnovratu je na severnej pologuli zároveň najdlhším dňom roka - Slnko je najdlhšie nad obzorom. Na južnej pologuli je tento deň zase najkratším v roku. Po letnom slnovrate sa na severnej pologuli dni začnú skracovať a na južnej pologuli predlžovať. Na Slovensku sa najtradičnejším zvykom oslavy letného slnovratu stalo pálenie svätojánskych ohňov počas najkratšej noci roka. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu