Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nigérijský profesor vyhlásil, že vyriešil vedecký problém tisícročia: Odmena milión dolárov

Opeyemi Enoch Zobraziť galériu (2)
Opeyemi Enoch (Zdroj: Twitter/This Is Africa)

OYE EKITI - Matematici o ňom hovoria ako o probléme milénia, ale profesor Opeyemi Enoch ho vyriešil ako bežnú domácu úlohu. Hlavolam je známy ako Riemannova hypotéza a ak by Nigérijčan hádanku skutočne rozlúskol, mohol by dostať milión amerických dolárov.

Matematickú hádanku dal v roku 1859 do pozornosti nemecký matematik Bernhard Riemann a až doteraz sa ju nikomu nepodarilo vyriešiť. Profesor Opeyemi Enoch z univerzity Oye Ekiti však tvrdí, že jej prišiel na koreň. Ak by to bolo skutočne tak, dostal by odmenu v hodnote milión amerických dolárov (937 559 eur), uvádza Telegraph.co.uk.

VIDEO Mladý vedec vyriešil najťažšiu hádanku sveta: Je za tým Boh alebo fyzika?!

Hádanka patrí podľa Clayovho matematického inštitútu medzi sedem matematických problémov tisícročia, z ktorých jeden sa v roku 2010 podarilo rozlúštiť Grigori Perelmanovi, ktorý však od inštitútu odmietol cenu aj finančnú odmenu!

Minulé generácie používali podľa nigérijského profesora mylnú matricu na riešenie problémov. Jeho objavný postup je údajne použiteľný v kryptografii aj v kvantovej informatike. Riemannova hypotéza súvisí s matematickou analýzou a teóriou čísel. Ak by mal nigérijský akademik pravdu a skutočne dokáže matematickú hádanku vyriešiť, svet by bol o jeden podstatný krok bližšie k poznaniu abstraktných súvislostí.

Nigérijský profesor vyhlásil, že
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

 

Viac o téme: Opeyemi EnochRiemannova hypotéza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu