Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci to povedali natvrdo: Vesmír už čoskoro skolabuje, signály sú jednoznačné!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

LONDÝN - Vesmír sa už čoskoro zrúti sám do seba, varovali vedci, podľa ktorých sa príznaky tejto neodvratnej skazy už dejú. Informovali o tom vo vedeckom magazíne Physical Review Letters. Okrem iného prezradili, kedy má vlastne koniec sveta nastať.

Koniec sa blíži, píše sa v článku nazvanom jednoducho "Koniec". Experti vychádzajú z toho, že vesmír sa prestáva rozpínať a čoskoro skolabuje sám do seba. "To, že dnes vidíme temnú energiu, sa dá vysvetliť ako predzvesť blížiacej sa skazy. Momentálne skúmame všetky dostupné dáta a snažíme sa určiť presný dátum konca sveta," uviedol Antonio Padilla z Univerzity z Nottinghamu.


Ešte predtým ale Zem ohrozí niečo iné


Slovo "čoskoro" však odborníci z tejto vzdelávacej inštitúcie používajú trochu inak než bežní smrteľníci. Majú tým totiž na mysli desiatky miliárd rokov. Padilla dodal, že "keď sa vesmír prestane rozširovať, dosiahne bod obratu, kedy sa začne zmenšovať a kolaps začne dominovať".

Vedci to povedali natvrdo:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Thinkstock.com)

Keď sa tak stane, temná energia, ktorá poháňa expanziu vesmíru, sa vytratí a gravitácia zvráti celý proces. Jednotlivé galaxie sa k sebe začnú nebezpečne približovať, až sa spoja. Teplota vystúpi na extrémne hodnoty, až nakoniec vesmír pohltí sám seba. Nepríjemná predstava.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu