Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Vedci vyriešili záhadu večne tikajúcich hodín: Ak vám prekážajú zvuky okolia, ste vo výhode!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

SPRINGFIELD - Nemôžete zaspať pri tikaní hodín alebo rozhovore susedov za stenou? Vedci majú pre vás pozitívne vysvetlenie. Možno by ste si kvôli svojmu problému perfektne potykali s Einsteinom alebo Darwinom.

Neschopnosť vyradiť a ignorovať nepodstatné zvuky by podľa vedcov mohla byť spojená s tvorivosťou. Ukázalo sa totiž, že zvýšenou citlivosťou na zvuky trpeli aj tí najväčší géniovia. Týmto problémom trpeli velikáni ako Charles Darwin alebo Franz Kafka. Francúzsky spisovateľ  Marcel Proust bol známy tým, že nosil štuple v ušiach a jeho pracovňa musela byť špeciálne odhlučnená.

Geniálny český spisovateľ Kafka sa vraj kedysi vyjadril, že potrebuje byť sám ako v hrobe, aby mohol tvoriť a čo sa týka umelcov, nebol ani zďaleka sám. Vedci z Northwestern University v Illinois testovali schopnosť nájsť originálne riešenie problému u 100 dobrovoľníkov a zistili silnú väzbu medzi neschopnosťou vyradiť irelevantné zvuky z okolia a kreativitou.

Podľa vedcov môže ísť o určité „postihnutie“, ktoré súčasne umožňuje mozgu kreatívnejšie premýšľať a sústrediť sa na viac vecí súčasne. Darya Zabelina, študentka psychológie, ktorá sa zúčastnila výskumu, si myslí, že táto schopnosť dáva skúsenosti jemnosť a môže život urobiť bohatším a zmysluplnejším, uviedol britský Daily Mail.

Vedci vyriešili záhadu večne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu