Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Pozor, Žid! Nevieš, že budeš zabitý: VIDEO ako dôkaz skutočného antisemitizmu v Európe!

Židovský novinár Zvika Klein Zobraziť galériu (2)
Židovský novinár Zvika Klein (Zdroj: YouTube)

PARÍŽ - Mladý židovský novinár sa podujal na zaujímavý sociálny experiment. Rozhodol sa na vlastnú päsť zistiť, či je Paríž bezpečným miestom pre ľudí, ktorí dávajú otvorene najavo svoje vierovyznanie. Desať hodín kráčal so skrytou kamerou ulicami francúzskej metropoly a výsledok je desivý.

Zvika Klein si obliekol jarmulku a židovský modlitebný šál s rituálnymi strapcami predtým, ako sa vydal na desaťhodinovú prechádzku mestom, aby zistil, či je Paríž bezpečným miestom pre židov. Reakcie ľudí ho však presvedčili o opaku. Stretol sa s osočovaním, zastrašovaním a agresivitou. Antisemitizmus cítil z každej strany.

Pozor, Žid! Nevieš, že
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Kleina k nakrúteniu videa inšpirovala atraktívna newyorská žena, ktorá nedávno v uliciach so skrytou kamerou testovala sexistické reakcie mužov. Navyše, minulý mesiac boli v parížskom kóšer obchode zavraždení štyria židia kvôli svojej viere. Klein na videu prechádza židovskou i moslimskou štvrťou, aj okolo Eifellovej veže. Jeho kroky celý čas sprevádzal osobný strážca, ktorý mal v batohu ukrytú GoPro kameru.

Čím ďalej od oblastí zaplavených turistami Klein kráčal, tým nepriateľskejšiu odozvu dostával. Za zmienku stojí reakcia jedného malého chlapca, ktorý bol šokovaný novinárovým vzhľadom: „Čo tu robí, mami? Vari nevie, že bude zabitý?“  "Pozor, Žid! Len vtipkujem kámo. Tu ťa žiadny pes nezje," dodal jeden z mladíkov. 

Mnohí židia v poslednom období citlivo vnímajú nepriateľské reakcie voči nim, ktoré len znásobili viaceré útoky po celej Európe. nezožerie, "

Izraelský premiér vyzval Židov, aby emigrovali

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval európskych židov, aby emigrovali do Izraela po útoku pred synagógou v Kodani, pri ktorom zomrel dánsky žid. „Očakáva sa, že táto vlna útokov bude pokračovať,“ povedal izraelský líder. „Židia si zaslúžia bezpečnosť v každej krajine, odkazujeme preto našim židovským bratom a sestrám, Izrael je váš domov.“ Netanjahu sa v podobnom duchu vyjadril aj v reakcii na januárové teroristické útoky v Paríži, súčasťou ktorých bola aj rukojemnícka dráma v obchode so židovskými potravinami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu