Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrdina Vasiľ, jeho list je hitom proruských stránok: Vraj by strieľal kolaborantov NATO!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA – Ešte minulý mesiac sociálne siete zasiahla správa o tom, že všetci bojaschopní Slováci majú poslednú šancu odmietnuť ísť bojovať vo vojne. Tisíce mužov sa rozhodli, že možnosť odoprieť výzvu využijú, a tak zaslali listy v podobnom znení, ako napríklad Vasiľ zo Sniny. Aj keď ten to pojal svojsky. A stal sa hrdinom, pre niektorých.

Občania môžu odoprieť výzvu v stave bezpečnosti výkon mimoriadnej služby z dôvodu rozporu svedomia alebo náboženského vyznania. Ministerstvo obrany tieto informácie potvrdilo, ale zároveň dodalo, že vyhlásenie sa nevzťahuje napríklad aj na obdobie vojny. „Občan môže takéto vyhlásenie podať v roku, v ktorom mu vznikla branná povinnosť a v januári každého nasledujúceho roka až do zániku brannej povinnosti. Takéto vyhlásenie sa ale nevzťahuje na obdobie krízovej situácie ako núdzový stav, výnimočný stav, vojnový stav, vojna.“

Hrdina Vasiľ, jeho list
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: internet)

O potenciálnych vojakoch, ktorí naleteli, písali české aj ruské médiá. Vyjadrenia Roberta Fica o hrozbe vojny v súvislosti s krízou na Ukrajine spôsobilo paniku. Vasiľ zo Sniny si teda termín „rozpor svedomia“ vyložil po svojom a takto "ukážkovo" sa rozhodol vysvetliť, prečo do vojny nepôjde za žiadnu cenu.

„Som extrémny Rusofil a Pansláv do špiku kosti a tým pádom som veľmi riziková osoba a predstavujem vážne bezprostredné riziko. V prípade môjho povolania do zločineckej organizácie NATO, ktorej súčasťou je naša protektorátna "armáda", okamžite otočím zbraň proti vlastizradcom a kolaborantom a následne dezertujem na stranu našich Ruských Slovanských Bratov a budem bojovať proti vlastizradcom a kolaborantom, ktorí už 25 rokov okupujú našu vlasť. Navyše dodávam, že ja som prisahal ČSSR, neprisahal som žiadnemu protektorátnemu žold-gangu,“ píše sa v odôvodnení.

Hrdina Vasiľ, jeho list
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Pod týmto menom na sociálnej sieti Facebook vystupuje údajne krčmár, ktorý túži po návrate monarchistického zriadenia. Svoje statusy často dáva dvojjazyčne, v ruskom a slovenskom jazyku, podľa informácií z profilu vyštudoval univerzitu v Moskve. Okamžite získal na webe a sociálnych sieťach veľkých počet obdivovateľov. Zostáva len dúfať, že jeho list nevzbudí podobnú pozornosť na Východe, ako korešpondencia jeho menovca v 1968.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu