Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Majsterka sveta prezrádza svoje tajomstvá

Janka Karkušová, Majsterka sveta zo Slovenska Zobraziť galériu (4)
Janka Karkušová, Majsterka sveta zo Slovenska (Zdroj: GAS Familia)

O tom ako vzniká svetový drink hovorí majsterka sveta v príprave kokteilov, Slovenka Janka Karkušová. Sympatickú učiteľku z Martina sme vyspovedali na súťaži MASTER CUP 77, kde obsadila 3.miesto v seniorskej kategórii. Úlohou súťažiacich bolo pripraviť čo najlepší „Short drink after dinner“ s využitím GORAL VODKY MASTER.

„Práca za barom, je ako herecké vystúpenie. Treba pochopiť rolu a vytvoriť zážitok z pitia.“, hovorí majsterka sveta Janka Karkušová

15 pravidiel svetového kokteilu:

  1. Pri príprave kokteilu vychádzajte vždy zo základnej suroviny, destilátu, ktorý dáva drinku charakteristickú črtu
  2. Používajte vždy len kvalitné, prémiové suroviny
  3. Druhou zložkou je pozmeňujúca ingrediencia, (likéry, vermúty, barové bitters, ovocné či zeleninové šťavy alebo zjemňujúce zložky ako smotana, vajce, mlieko, sirupy) ktorá významne ovplyvňuje charakter a chuť drinku, buď ju vyzdvihne alebo jemne zahalí
  4. Vždy používajte radšej čerstvé ingrediencie ako koncentráty
  5. Nájdite správny pomer vyváženia medzi sladkým a kyslým tak, aby bol drink pekne zaoblený, bez výrazných ostrých chutí
  6. Pri kombinovaní surovín treba mať na pamäti aj výsledok spojenia, teda farbu drinku, ktorá môže byť rozhodujúcim faktorom pri výbere
  7. Používajte veľké kusy ľadu, lebo voda, ktorá sa z neho uvoľní je len z povrchu a  nezriedi váš nápoj
  8. Skôr, než suroviny spojíte, naplňte pohár po okraj ľadom, prípadne ho vymrazte
  9. Dokonalé spojenie ingrediencií nastáva pri premiešavaní alebo šejkrovaní a podstatná je dĺžka aj intenzita mixovania
  10. Exaktné dodržanie mierok použitých ingrediencií vám zaistí, že drink bude mať rovnakú chuť aj po opakovanom namiešaní
  11. Finálna podoba drinku nastáva dekoráciou, ktorá neplní len estetickú funkciu, ale rôznym ovocím, bylinou, korením či jedlými kvetmi si hosť môže drink ďalej variovať
  12. Vytvorenie správnej atmosféry je viac, než polovica úspechu
  13. Profesionalita a osobnosť barmana sú nemenej dôležité - úsmev, elegancia, čistota práce, reč tela sú devízy, s akými môže barman uspieť na barovej scéne
  14. Barmanovi nesmie chýbať kreativita, treba vnímať prostredie, vôňu prírody, farby, ročné obdobie, jedlo, ktoré práve ochutnáte, ľudí, keď hovoria čo im chutí a čo nie
  15. Pri vytváraní novej receptúry treba zapojiť všetky zmysly, aby výsledkom bol jedinečný nápoj, ktorý poteší, zaujme a je luxusným zážitkom chutí a vôní

A tu je recept na kokteil, ktorý vytvorila na súťaži MASTER CUP 77

„Forever yours“

 2 cl Grapefruit vodka Goral Master

 1 cl Cacao brown liquer

 2 cl Grand Marnier orange liquer

 0,5 cl Monin cherry morello sirup  

 1cl Monin tiramisu

 1cl čerstvá citrónová šťava

Dekorácia: citrónová tráva, pomarančová a citrónová kôra, kvet jedlej sirôtky

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu