Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slováci, pozor: Hygienici zaznamenali zvýšený počet ochorení na mumps, žltačku a salmonelózu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PREŠOV - Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove počas tohto týždňa zaznamenal zvýšený počet ochorení na mumps, žltačku, svrab a salmonelózu. Informoval o tom na svojej webovej stránke.

Epidémia salmonelózy vypukla ešte v polovici septembra na základnej škole Májové námestie v Prešove. V tomto týždni hlásili 35 nových prípadov. Celkovo bolo potvrdených 77 prípadov salmonelózy, z toho sa choroba vyskytla u troch zamestnankýň školskej jedálne. Zvyšok tvorili žiaci školy. Dvaja z nich skončili v nemocnici. Zdroj nákazy sa zistiť nepodarilo. Škola počas predchádzajúceho týždňa vyhlásila pre žiakov riaditeľské voľno. Zatvorená zostala aj školská jedáleň, ktorú opätovne otvorili až koncom tohto týždňa po kontrole hygienikmi. 

V obci Jarovnice v Sabinovskom okrese stále zápasia s epidémiou mumpsu. V minulom týždni tu zaznamenali 18 nových prípadov zápalu príušných žliaz, celkovo evidujú v obci už 185 pacientov s týmto ochorením. V nových prípadoch išlo najčastejšie o deti vo veku 6-14 rokov, priebeh ochorení si ale nevyžiadal hospitalizáciu. Hygienici vykonali vzhľadom na vek pacientov očkovanie. 

Pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove zaznamenali počas tohto týždňa aj viacero nových prípadov vírusovej hepatitídy, teda infekčnej žltačky. Hlásili ich najmä z obcí Vranovského a Humenského okresu a mesta Snina, kde nastali najväčšie komplikácie. Diagnostikovali tu 21 nových prípadov tzv. choroby špinavých rúk, z toho v 16-tich prípadoch boli pacienti hospitalizovaní na infekčnom oddelení michalovskej nemocnice. V rovnakej nemocnici skončili aj šiesti pacienti s rovnakým ochorením z rómskej osady v Podskalke v Humenskom okrese. Hygienici vykonali v školách a rodinách potrebné protiepidemické opatrenia. 

Štyri nové prípady hepatitídy v okrese Vranov nad Topľou hlásili v obci Sedliská, tri vo Vechci. V oboch prípadoch išlo o osoby žijúce v prostredí s nízkym hygienickým štandardom. V Hanušovciach nad Topľou sa žltačka objavila u 32-ročnej matky a jej osemročnej dcéry, v obci Komárany zase ochoreli 36-ročná matka a jej päťročný syn. Hospitalizovaní boli v nemocnici. Celkovo počet ochorení vírusovej hepatitídy presiahol sto prípadov. 

Svrab sa rozšíril v Bukovciach v Stropkovskom okrese, odkiaľ hlásia 15 detí s touto chorobou v štyroch rodinách, ktorým boli nariadené protiepidemické opatrenia. Mierne počas týždňa stúpol aj počet chorých na akútne respiračné ochorenia, ktoré hlásili lekári v 5 631 prípadoch. Najviac ochorení bolo zaznamenaných u detí vo veku 0 až 5 rokov. 

Viac o téme: ZdravotníctvoOchorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu