Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vynaliezaví: Výber tých najkurióznejších nehôd Slovákov, ktoré si chceli dať preplatiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Shareonfacebook.net)

BRATISLAVA – Pes za volantom alebo poľovačka na klokana v poli. To všetko sú príklady, pri ktorých môžete utrpieť závažné poranenie, ktoré si vyžaduje lekárske ošetrenie a opletačky s poisťovňou. Niektoré nehody sú však také ojedinelé, že by ste ich len ťažko vysvetľovali nahnevanej manželke alebo zúrivému šéfovi. Našťastie, poisťovne majú niekedy viac pochopenia.

Podľa Artura Šturmankina, hovorcu Allianz – Slovenskej poisťovne, je kurióznych nehôd so zvieratami vo všeobecnosti málo, ale nájdu sa. „Škodu, ktorú spôsobí domáce zviera, môže poisťovňa nahradiť z poistenia zodpovednosti za škodu, ktoré je súčasťou poistenia domácnosti a to sa týka aj uhryznutia cudzieho človeka zvieraťom,“ vysvetľuje Šturmankin. „V poistných podmienkach je domáce zviera definované ako: pes, mačka, fretka, hlodavec, plaz, okrasné a spevavé vtáctvo, akváriové ryby vo vlastníctve poisteného alebo člena domácnosti, chované v mieste poistenia pre potešenie,“ spresnil.

Ako ďalej uvádza Šturmankin, v poisťovni mali hlásený napríklad úraz následkom pádu prasaťa na človeka v mäsokombináte. „Zavesená ošípaná, ktorá čakala na spracovanie, sa uvoľnila z háku a spadla na zamestnanca.“ Zo série ďalších nehôd si zamestnanci pamätajú aj na prípad, keď k zaparkovanému vozidlu priletel bocian, ktorý začal zobákom ďobať do prednej kapoty, čím spôsobil preliačiny a poškodil lak i karosériu vozidla. „Majiteľ vozidla bociana odplašil a zavolal políciu, ktorá skonštatovala poškodenie majetku zvieraťom bez cudzieho zavinenia,“ hovorí Šturmankin.

A do tretice bol aj istý klient, ktorý v poisťovni nahlásil poistnú udalosť z havarijného poistenia. Do kufra mu totiž skočila mačka, ktorú si nevšimol a ostala zatvorená v ňom. Keď ho na druhý deň otvoril, mal doškriabaný interiér. „Poistnú udalosť sme zamietli, pretože škoda vznikla nepoisteným rizikom. Klient však v odvolaní spomenul, že škoda vznikla následkom stretu so zvieraťom a tiež následkom vandalizmu. Mačku označil za vandala v zmysle Trestného zákona,“ uviedol hovorca Artur Šturmankin.

Vynaliezaví: Výber tých najkurióznejších
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Shareonfacebook.net)

Pes za volantom

O svoje pracovné zážitky sa s nami podelil aj Jiří Čapek, generálny riaditeľ ING Životnej poisťovne. „Predstavte si, že vám niekto zavolá, aby vám porozprával nasledujúci príbeh: ‚Dobrý deň, volám, pretože som naháňal na motorke na poli klokana a zlomil som si pritom rebro.‛ Pravdepodobne by ste zložili telefón a chvíľu uvažovali nad tým, či sa vám to náhodou neprisnilo. Alebo by ste pre záchvat smiechu museli chvíľu počkať, kým by ste túto príhodu dokázali porozprávať všetkým kolegom,“ s úsmevom sa rozhovoril riaditeľ a dodal, že takéto prípady síce nie sú na dennom poriadku, ale raz za čas do poisťovne telefonujú klienti s takými neuveriteľnými udalosťami, že zamestnanci majú problém udržať vážnu tvár. Ten pán, ktorý naháňal klokana na motorke, obišiel napokon dobre a po skončení liečby dostal vyplatenú poistnú sumu. „Hoci si každý vie predstaviť, aká bolestivá je zlomenina rebra, úsmevu nad kurióznymi okolnosťami sa ubráni asi málokto,“ dodáva Čapek.

Vynaliezaví: Výber tých najkurióznejších
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Wikipedia, TASR)

Ako ďalej spomína Jiří Čapek, niekedy majú aj klienti veľmi vyvinutý zmysel pre humor a najmä tie najneuveriteľnejšie prípady majú často spoločného menovateľa – alkohol. „Neuveriteľne znie príbeh šoféra osobného auta, ktorý havaroval a zlomil si pritom nohu. Tvrdil však, že šoféroval jeho pes. Meranie preukázalo 2,8 promile v krvi. Poistné plnenie sme mu vyplatili, kvôli alkoholu však bolo krátené o 50 percent,“  pokračuje Jiří Čapek vo vymenúvaní tragikomických príbehov.

Elektrickú bránu pokazil slimák

Škody spôsobené zvieratami eviduje aj poisťovňa UNIQA. „Najviac nehôd tohto typu zaznamenávame pri autonehodách, ktoré spôsobujú lesné zvieratá pasúce sa v blízkosti cestných komunikácií - srny, jelene, diviaky či králiky. Časté sú aj pohryznutia psom či pády z koňa pri neopatrnom zaobchádzaní so zvieratami,“ uvádza hovorkyňa Eva Kuchárková. Avšak aj medzi nimi sa nájdu zaujímavé výnimky. Napríklad tá so slimákom, ktorý „pokazil“ elektrickú bránu rodinného domu. „Slimák vnikol do motoru brány a svojím pohybom oslizil ozubený remeň, ten následne prestal plniť svoju funkciu,“ opísala Kuchárková. Ďalšou kuriozitou v záznamoch poisťovne je prípad, keď miestnosť s účtovnou evidenciou „vyplienili“ krysy. Zlikvidovali totiž všetky účtovné záznamy, čím spôsobili značnú škodu.

Vynaliezaví: Výber tých najkurióznejších
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Wikipedia, TASR)

Krysy zatopili byt splaškami

Najčastejšie prípady škodových udalostí, v ktorých figuruje zviera, sú strety s idúcimi vozidlami, potvrdzuje aj hovorca poisťovne AXA Matej Kubinec. „Mali sme však jeden prípad, keď pes rozhrýzol časť auta, pretože sa chcel dostať do vnútra do vozidla pre obľúbenú hračku,“ spomína Kubinec. Oveľa kurióznejší bol ale prípad, keď „majiteľovi ušiel pes a zahryzol klokana patriacemu inému majiteľovi,“ dodáva Kubinec a dopĺňa, že škodu spôsobujú aj exotické zvieratá. „Chovateľovi hadov jeden jeho domáci miláčik utiekol (údajne kobra) a stúpačkami v paneláku preliezol do iného bytu, kde zahryzol malého psa,“ opisuje priam hororový prípad hovorca poisťovne. „Kolegovia si tiež spomínajú na nešťastnú udalosť, ktorú spôsobili krysy, ktoré rozhrýzli odpadové potrubie, následkom čoho došlo k zatopeniu bytu splaškami,“ uviedol na záver Matej Kubinec.

Vynaliezaví: Výber tých najkurióznejších
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Wikipedia, TASR)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu