Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Historická chvíľa po sto rokoch: Toto už v Dánsku nebude trestný čin

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

KODAŇ - Dánski zákonodarcovia zrušili dnes takmer po 100 rokoch trestný čin rúhania, ktorý však bol v tejto škandinávskej krajine iba veľmi zriedka predmetom stíhania. Poslanci zrušenie tejto legislatívy odobrili hlasovaním v pomere 75:27.

Proti zrušeniu boli iba členovia sociálnej demokracie. Za rúhanie hrozilo v Dánsku štvormesačné väzenie alebo pokuta. "Tento krok znamená, že budeme môcť viesť slobodnejšiu a menej predpojatú diskusiu o náboženstvách," uviedol Bruno Jerup z opozičnej Aliancie Červeno-zelených, ktorá zrušenie zákona iniciovala.

Počas platnosti predmetnej legislatívy došlo v Dánsku iba k trom súdnym procesom vo veci rúhania, naposledy v roku 1971. Stále je však otvorený prípad istého 42-ročného muža, ktorý v roku 2015 zverejnil na Facebooku videozáznam, ako vo svojej záhrade páli Korán. Bezprostredne nebolo známe, či bude proces pokračovať.

Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že stanoviská a činy, ktoré "ohrozujú, zosmiešňujú alebo hanobia" náboženské skupiny, zostávajú naďalej trestateľnými. Dánska prokuratúra však v roku 2006 zakročila proti stíhaniu denníka Jyllands-Posten, ktorý zverejnil 12 kontroverzných karikatúr proroka Mohameda. Karikatúry spustili v moslimskom svete masové protesty, spotrebiteľský bojkot dánskych produktov, ako aj násilné vyhrážky voči novinám.

Viac o téme: DánskoRúhanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu