Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Triviálna záležitosť, obrovská chyba: Aha, ako ľahko môžete z mäsa dostať salmonelu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA – Rozmrazovať mäso v stojatej vode alebo pri izbovej teplote predstavuje podľa hygienikov zdravotné riziko, pretože sa v ňom môžu premnožiť mikroorganizmy.

Stojatá voda a izbová teplota sú podľa nich kultivačným prostredím a mäso môžu kontaminovať. "Napríklad salmonelou, Campylobacterom alebo črevnými baktériami," informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Skalická.

Ľudia v domácnostiach by s mäsom mali podľa nej manipulovať rovnako ako pracovníci v stravovacích zariadeniach. "Tam z hľadiska zachovania zdravotnej neškodnosti platí, že mäso možno rozmrazovať buď v rozmrazovačoch alebo v chladničke pri teplote najviac štyri stupne Celzia," povedala. V stojatej vode či izbovej teplote to stravovacím zariadeniam zakazuje vyhláška.

Ak spotrebiteľ pripravuje čerstvé mäso, tiež by sa mal vyhnúť stojatej vode a opláchnuť by ho mal pod studenou tečúcou vodou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu