Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nová liečba pomáha závislým od alkoholu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: PR)

Pitie alkoholu má u nás silnú tradíciu a veľa ľudí si bez neho svoj život nedokáže predstaviť. Nástup alkoholizmu býva nenápadný, zbaviť sa návyku je však veľmi ťažké. Nová liečba prináša nádej.

Závislosť vzniká v mozgu

Časy, kedy sa alkoholizmus považoval za chybu charakteru, nie sú ešte úplne za nami. Ide pritom o diagnózu, nie o slabosť. Odpoveď na záhadnú otázku vzniku alkoholizmu sa skrýva v našom mozgu. Pri pití alkoholu sa v mozgu zvyšuje hladina dopamínu, nazývaného aj hormón odmeny. Napijeme sa, pocítime uspokojenie. Napijeme sa znova. Opakované užívanie alkoholu však mení rovnováhu mozgovej chémie, takže prestane fungovať záchranná brzda. Jednoducho si prestaneme uvedomovať, že by sme mali prestať piť.

 

Pijeme ozaj „na zravie“?

Trúfli by ste si povedať, aká dávka alkoholu je ešte v poriadku a čo je už za hranicou? Vysokorizikové pitie podľa Svetovej zdravotníckej organizácie nastáva, keď muži skonzumujú viac ako 6 štandardných dávok (60 g alkoholu = napríklad tri veľké pivá) a ženy viac ako 4 štandardné dávky (40 g alkoholu = napríklad dva poháre vína) denne.

Nová liečba pomáha závislým
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: PR)

Závislosť riešime neskoro

Je veľmi ťažké zistiť, či sme do toho už spadli, alebo je to ešte v poriadku. „Z mojej 22-ročnej psychiatrickej praxe môžem potvrdiť, že pacienti závislí od alkoholu za mnou prichádzajú s problémom až v rozvinutom štádiu závislosti,“  hovorí psychiatrička Silvia Lúčna. Ak si chcete overiť, ako ste na tom s pitím, vyskúšajte test na stránke www.pi-menej.sk. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií vyhľadá pomoc len 10 percent závislých. Trvalú abstinenciu dosiahne podľa odhadov len tretina liečených pacientov.

 

Novinkou v liečbe je redukcia

Skoncovať so závislosťou od alkoholu je pre alkoholikov často najťažšou úlohou v ich živote.

Ako z toho von? Začať sa liečiť. „Prestať piť zo dňa na deň je však pre niektorých pacientov nepredstaviteľné. Schodnejšou možnosťou je pitie postupne obmedziť a následne sa snažiť o úplnú abstinenciu,“ konštatuje doktorka Lúčna. Nápomocná v tomto prístupe môže byť aj farmakoterapia. Na základe skúmania mozgu a jeho reakcií sa vedcom podarilo vyvinúť účinnú látku, ktorá pôsobí na opioidné receptory v mozgu a znižuje pocit odmeny po požití alkoholu. Klinické štúdie dokázali, že táto účinná látka dokázala znížiť priemernú dennú spotrebu alkoholu spolu s psychosociálnou podporou o viac ako polovicu. „Vziať si tabletku nestačí. Bez potrebnej psychosociálnej podpory nie je možné dosiahnuť výsledky,“ pripomína psychiatrička. Ak teda chcete pomôcť sebe alebo svojim blízkym, vyhľadajte pomoc psychiatra alebo všeobecného lekára. 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu