Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Škandalózne zistenie o zakladateľovi cirkvi: Mal to byť dokonalý prorok a pritom ...

Zakladateľ mormónskej cirkvi bol polygamista Zobraziť galériu (3)
Zakladateľ mormónskej cirkvi bol polygamista (Zdroj: exmormon.org.uk, archive.sltrib.com)

NEW YORK - Mormónski vodcovia vôbec prvýkrát priznali, že zakladateľ ich cirkvi Joseph Smith mal až 40 manželiek. Doteraz sa o ňom v Cirkvi Ježiša Krista Svätých posledných dní hovorilo ako o milujúcom mužovi jedinej manželky Emmy. Laurie Goodsteinová v komentári zverejnenom v denníku The New York Times napísala, že niektoré zo Smithových žien už boli vydaté, jedna mala dokonca iba 14 rokov.

Goodsteinová vychádzala z materiálov, ktoré teraz na internete publikujú sami príslušníci tejto cirkvi v snahe podať otvorene informácie o svojich predchodcoch. Bežne sa priznávalo, že Smithov nástupca Brigham Young praktizoval polygamiu, keď stúpencov priviedol do Utahu a vybudoval tam s nimi Salt Lake City. O tom, že polygamný bol aj Smith, vraj mnohí z mormónov doteraz nevedeli.

Zakladateľ mormónskej cirkvi bol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: exmormon.org.uk, archive.sltrib.com)

"Mne a mnohým ďalším o ňom hovorili, že to bol úplne dokonalý prorok," napísala bloggerka Emily Jensenová. Joseph podľa publikovaných materiálov zrejme so všetkými manželkami nemal intímny pomer, pretože niektoré mu vraj boli zasľúbené pre posmrtný život. Jeho žena Emma vraj ale neznesiteľne trpela.

Cirkev na svoju internetovú stránku za minulý rok umiestnila dvanásť materiálov pojednávajúcich o témach, za ktoré je kritizovaná. Jeden sa týka napríklad zákazu kázať pre černochov, ktorý bol zrušený v roku 1978, iný Smithovho prekladu dosiek s hieroglyfmi, ktoré vraj našiel a podľa ktorých spísal základnú knihu o učení svojej cirkvi, založenú v roku 1830.

Zakladateľ mormónskej cirkvi bol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: exmormon.org.uk, archive.sltrib.com)

Medzi materiálmi, ktoré majú odhaliť pravdu, je aj text o "mnohopočetných manželstvách" uzatváraných v ranom období mormónskeho hnutia. Hovorí sa v ňom, že polygamiu nariadil boh a že Smith toto nariadenie prijal neochotne. Potom ale hovoril, že aj Abrahám a ďalší patriarchovia zo Starého zákona mali viac žien a že mormonská cirkev je vlastne "obnovením" tohto raného obdobia.

V eseji sa píše, že Smithove manželky boli vo veku od 20 do 40 rokov. Helen Mar Kimballovú, ktorá bola dcérou Smithových priateľov, si ale vzal, keď jej do 15. narodenín chýbalo niekoľko mesiacov. Podľa údajne "triezvych odhadov" mal Smith 30 až 40 manželiek. Škandalóznou časťou textu je priznanie, že niektoré z nich už boli vydaté. Emeritný profesor Columbijskej univerzity a mormón Richard Bushman vidí v publikovaní týchto faktov "znak zrelosti".

Mormónska cirkev sa pod tlakom vlády v roku 1890 polygamie formálne vzdala, avšak v praxi sa v nej niekoľko rokov pokračovalo. Mnohí z tých, kto sa zákazom nesúhlasili, založili odpadlícke skupiny. Vodcu jednej z nich Warena Jeffsa v roku 2011 odsúdili v Texase za zneužívanie detí.

Súčasťou učenia mormónov ale zostalo, že muž, ktorý príde o ženu jej smrťou alebo pri rozvode, sa môže sľúbiť ďalšej žene a po smrti potom bude manželom oboch. Práve to podľa vydavateľky mormónskeho časopisu Kristine Haglundovej trápi silno veriacich mormónov. "Cirkev nikdy otvorene nepovedala, že v nebi sa polygamia nepraktizuje, a to silne veriacim ženám vadí," povedala. Podľa historika Eldera Snowa sa chystá ešte ďalšia esej a bude sa týkať práva žien pôsobiť ako kazateľky.

Eseje vznikajú od roku 2012, ale mnohí mormóni o nich nemajú tušenie. Na domovskej stránke cirkvi sa neobjavia automaticky, je potrebné ich dohľadať. Komentár newyorského denníka končí oznámením, že medzi mormónmi aj tak vzbudilo video o spodnej bielizni odporúčanej nosiť pri modlitbe ďaleko väčšiu pozornosť než diskusia o polygamii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu