Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prevratný objav austrálskeho muzikológa: Bachove slávne skladby napísala jeho manželka!

Johann Sebastian Bach
Johann Sebastian Bach

CANBERRA – K prevratnému zisteniu došiel austrálsky muzikológ Martin Jarvis z univerzity Charlesa Darwina. Na základe dôkladnej analýzy diel nemeckého hudobného skladateľa Johanna Sebastiana Bacha vyjadril presvedčenie, že diela nepísal on. Autorkou skladieb má byť Anna Magdalena, Bachova druhá manželka.

Muzikológ prišiel so svojou teóriou už v roku 2006. Zožal vlnu kritiky, preto nasledujúce roky prežil dôkladným analyzovaním a študovaním skladieb a rukopisov nemeckého skladateľa.  

Ako informuje britský telegraph.co.uk, Martin vo svojej novej štúdii tvrdí, že Bach vo vyššom veku kvôli ochoreniu už písať nemohol, preto mu jeho manželka pomáhala zapisovať noty, ktoré jej diktoval. Historik však zachádza ďalej a domnieva sa, že Anna Magdalena noty nielenže zapisovala, ale diela sama ja skladala. Milovanému manželovi potom prenechala autorstvo.  

Akademik vo svojej štúdii poukazuje na viaceré opravy, ktoré podľa rukopisu naznačujú, že ich urobila manželka. Tvrdí, že skomponovala aj slávne Goldbergove variácie. "Myslím, že ich autorkou je Anna Magdalena. Dôkazy jasne ukazujú na Bachovu manželku," potvrdzuje mužove zistenia muzikologička Heidi Harralsonová.

Jarvisove teórie sa prvýkrát objavili v dokumente s názvom Napísané pani Bachovou. Natočila ho Sally Beamishová, ktorá chce zmeniť pohľad na históriu a bojuje za práva skladateliek, pretože o ženských autorkách sa vie len veľmi málo. Veľa z nich dokonca tvorilo pod mužským pseudonymom.

Anna Magdalena Bachová sa narodil v roku 1701. Bola speváčkou a pisárkou. S Johannom Sebastianom sa vzali v roku 1721. Podľa akademika sa mohli stretnúť už skôr v roku 1713. Na dobových dokumentoch z toho roku totiž spoznal jej písmo.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu