Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Kašlite na lieky proti nachladnutiu, tvrdia vedci: Odporúčajú čaj a med

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

LONDÝN - Lieky proti nachladnutiu sú vyhodené peniaze a pacienti by sa mali radšej spoliehať na tradičnú kúru čajom, citrónom a medom. V odbornom článku to dnes oznámilo britské Kráľovské združenie všeobecných lekárov. Len málo dôkazov podľa britských doktorov svedčí o tom, že by niektoré lieky proti kašľu mali výraznejší účinok.

Lieky proti nachladnutiu, ktoré sú k dispozícii na výdaj bez receptu v lekárňach, sú v Spojenom kráľovstve veľký biznis, ktorý ročne vynáša tri miliardy libier (115 miliárd korún), napísal denník The Daily Telegraph. Niektoré zložky týchto liekov podľa odborníkov môžu chorým pomáhať, napríklad potlačením nádchy alebo zmiernením teplôt. 

"Najjednoduchším a najlacnejším prostriedkom proti krátkodobému nachladnutiu sú ale možno domáce prostriedky obsahujúce citrón a med," uviedla správa britských všeobecných lekárov. Prechladnutie ako vírusové ochorenia podľa nich nemožno žiadnym liekom časovo obmedziť, zvyčajne choroba ustúpi až potom, čo sa s ňou imunitný systém chorého vyrovná. Lieky proti nachladnutiu síce pomôžu so zmiernením sprievodných ťažkostí, chorobu ale vyliečia len ťažko. 

Akékoľvek komplikácie navyše vyžadujú zásah odborného lekára. "Ak prechladnutie trvá dlho, najmä u detí, alebo ak ich sprevádza dychová nedostatočnosť alebo vysoká teplota, mali by chorí navštíviť svojho lekára," uvádza správa britských odborníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu