Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žiarlivá spisovateľka žaluje Disney: V animovanom filme využili príbeh môjho života!

Disney čelí žalobe za film Ľadové kráľovstvo. Zobraziť galériu (2)
Disney čelí žalobe za film Ľadové kráľovstvo. (Zdroj: Disney)

LOS ANGELES - Verejnosť má o umelcoch často predstavy, ktoré nekorešpondujú so skutočnosťou. Voľnomyšlienkári či bohémi, tak ich ľudia označujú. No zabúda sa na množstvo súdnych sporov, ktoré medzi sebou navzájom vedú ohľadne autorských práv. Svoje práce si žiarlivo chránia, a to je prípad aj spisovateľky menom Isabella Tanikumiová.

Tá sa ale postavila do boja s velikánom. Žaluje totiž megakoncern Disney, že jej ukradli nápad, ktorý následne použili v animovanom filme Ľadové kráľovstvo (z ang. Frozen). Kritici príbeh o nebojácnej Anne, ktorý sa vydáva na výpravu za svojou sestrou Elsou, označili ako slabšiu disneyovku, no film zarobil už neuveriteľných 1,2 miliardy dolárov (necelú miliardu eur)!

Disney čelí žalobe za
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Disney)

Napriek tomu, že tento príbeh je očividne inšpirovaný príbehom Snehová kráľovná, Tanikumiová tvrdí, že je ukradnutý z jej knihy s názvom „Túžby srdca“ (z ang. Yearnings of the Heart), ktorá vyšla tesne potom, ako filmové štúdio Disney oznámilo začiatok natáčania Ľadového kráľovstva. Tanikumiová napriek tomu požaduje 250 miliónov dolárov (takmer 197 miliónov eur) za to, že Disney použilo príbeh jej života, na základe ktorého vraj kniha vznikla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu