Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedci objavili v Mexickom zálive podivného tvora: Hýbe sa to, čo to preboha je?

Záhadný tvor v Mexickom zálive
Záhadný tvor v Mexickom zálive (Zdroj: Foto: youtube)

MEXIKO CITY - Vedcom z výskumného strediska sa podaril unikátny objav. V hlbinách Mexického zálivu natrafili na nezvyčajného fialového tvora. Náramne pripomína želé hmotu. Podarilo sa ju nájsť, keď skúmali oceán pomocou výskumného plavidla.

Podľa vedcov pod vedením objaviteľa Roberta Ballarda, ide o tvora z kmeňa Pŕhlivce (lat.Cnidaria). Podarilo sa ho zachytiť ako pokojne pláva na dne hlbín Mexického zálivu. Ako sa uvádza v odbornej správe je tento morský tvor dobre organizovaný zhluk menších organizmov.  

Objavitelia uviedli, že tento koloniálny organizmus zachytili pomocou kamier a nasledovali ho tak dlho, pokiaľ mohli. Tvor sa skladá z mnohých menších a odborníci to nazývajú zooid. Možno ich nájsť plávať okolo pelagických zón v oceánskych panvách po celom svete. Ide o oblasť medzi morským dnom a hladinou oceánu. Pelagická oblasť nie je pobrežná, namiesto toho odkazuje na vodu, ktorá je otvorená a nie je v blízkosti zeme. Jeden druh siphonophore je dokonca smrtiaci.

Podľa NatGeo môže zooid narásť do dĺžky 130-160 stôp (približen 40 - 50 m), čo je najdlhší tvor na svete. "Každý zooid je individuálne zviera, ale všetky sa prispôsobili špecializovanej funkcii," povedal Croff Bell, vedúci vedec programu Nautilus Exploration a dodal: "Napríklad, niektoré z nich sú pre ochranu, niektoré na jedenie, niektoré na reprodukciu, a niektoré dokonca svetielkujú, aby prilákali potravu."  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu