Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Unikátny dom ako z iného sveta: Izby sa točia podľa Slnka, pozerajte na to!

Futuristický dom s vysúvacími izbami Zobraziť galériu (3)
Futuristický dom s vysúvacími izbami (Zdroj: static.dezeen.com, phaidon.com)

TEHERÁN - Iránsky architekt Alireza Tagháboní vymyslel nový dom s otočnými izbami, ktoré možno nastavovať podľa slnečného svitu. Ako oznámila iránska televízia Press TV, dom už stojí v jednej z luxusných rezidenčných štvrtí iránskej metropoly Teherán.

Majitelia troch výsuvných blokov môžu svoje spálne natáčať stále k Slnku a stačí im na to iba stlačiť tlačidlo. Okrem toho sa tieto jednotky môžu zasunúť do bloku a otočiť bokom, čo obyvateľom zaistí maximálne súkromie.

Unikátny dom ako z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: static.dezeen.com, phaidon.com)

"Brali sme pri projektovaní do úvahy striedanie ročných období. Ľudia väčšinou v zime balkóny nevyužívajú a pohľad von nie je tak dôležitý. Naše pohyblivé jednotky sa preto dajú zasunúť dovnútra domu. V lete je možné ich vysunúť a otvoriť balkóny, čím sa všetka pozornosť uprie smerom von," vysvetlil princíp svojej stavby Tagháboní. Dodal, že sa inšpiroval tradičnými iránskymi domami, ale prispôsobil konštrukciu súčasným potrebám a modernému dizajnu.

Unikátny dom ako z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: static.dezeen.com, phaidon.com)

Vybudovanie a vyprojektovanie domu stálo štyri milióny dolárov (cca tri milióny eur, z ktorých sedmina padla na konštrukciu otočných jednotiek. Stavba je nominovaná do súťaže o medzinárodnú architektonickú cenu, o ktorej sa rozhodne na októbrovej výstave v Singapure.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu