Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Veľký test kvality ľadových čajov: Výsledky vás naozaj prekvapia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - V horúcich letných mesiacoch dobre padne studené osvieženie. Medzi obľúbené osvieženia rozhodne patrí aj ľadový čaj. O jeho zložení si môžete prečítať na obale, no ani to vám nezaručí, že pijete naozaj hodnotný a kvalitný čaj. Český internetový magazín Dtest porovnal zloženie rôznych druhov čaju pod mikroskopom, výsledok bol zaujímavý.

Čaj by mal primárne obsahovať určité látky, z ktorých najdôležitejší je kofeín zo skupiny alkaloidov. Tie v našom tele fungujú ako antioxidanty, ktorým sa pripisujú pozitívne účinky na zdravie najmä v oblasti prevencie srdcových chorôb a niektorých druhov rakoviny.

Test ukázal, že iba v jednej z testovaných vzoriek, a to v čaji Rauch Nativa Green Tea Lemon, bolo viac čajového nálevu než vody. Zvyšné čaje obsahovali priemerne 64 gramov cukru na liter, čo predstavuje skoro 2,5 kocky cukru na jednu šálku čaju.

Bylinkový čaj je častokrát
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: freedigitalphotos.net)

Kofeín sa nachádzal aj v najhorších čajoch, no v stopovom množstve, čiže ho bolo stonásobne menej, ako býva v bežnom čaji. Túto látku však možno pridať aj umelo, preto bol kľúčovým prvkom pri posudzovaní čaju theobromín. Ten štyri vzorky neobsahovali vôbec, v ďalších boli hodnoty veľmi nízke.

Najhoršie dopadli vzorky z hypermarketov Kaufland, Tesco, Albert či Spar. Chuť týchto výrobkov prekrýva vo väčšine prípadov cukor alebo umelé sladidlá s citrusovou príchuťou. Navyše na obale buď úplne chýbali informácie o podiele čajového extraktu, ale boli zavádzajúce. 

Pozor na čajové vrecúška, ktoré v sebe skrývajú nebezpečné látky! Na Vyšetrení sa dozviete, prečo je lepšie dať prednosť sypanému čaju!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu