Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Beštiálne šimpanzy: Unášajú a brutálne vraždia malé deti!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: ryot.org)

KIBAALE - Väčšina z nás pozná opice len ako roztomilých obyvateľov zoologických záhrad. V skutočnosti sú však niektoré z nich mocné krvilačné beštie. V africkej Ugande, kde žijú vo voľnej prírode, uniesli a dobili na smrť dvojročného chlapčeka.

Nešťastie sa odohralo neďaleko mesta Kibaale, ktoré leží asi 220 kilometrov západne od hlavného mesta Kampala. Miestna sedliacka rodina tam práve na okraji lesa vypaľovala strnisko po žatve. Spoločne si posadali na neskorý obed, keď sa v tom k nim prihnala tlupa šimpanzov. „Deti s manželkou jedli, keď na nás zaútočili a nášho najmladšieho chlapca Mujuniho vzali so sebou. Utekal som za nimi, až kým ho nepustili. No stihli ho doráňať tak, že cestou do nemocnice zomrel,“ opísal zronený otec Zabroni Semata.

Vystrašené dievčatko prišlo o malého bračeka
Zobraziť galériu (2)
Vystrašené dievčatko prišlo o malého bračeka  (Zdroj: ryot.org)

Šimpanzy chlapcovi strhali z tela šaty a brucho mu dodriapali tak, že mu vytŕčala oblička. Hlavu mu búchali o zem tak silno, až mu praskla lebka. Chlapček nemal žiadnu šancu prežiť.

V uplynulých dvoch rokoch už v tejto oblasti opice zaútočili na deti celom päťkrát. Biológ Alan Walker pritom upozorňuje, že šimpanzy sú asi štyrikrát silnejšie, než ľudia, no väčšina z nás ich schopnosti podceňuje. Ešte horšie je, že ľudia v ohrozených oblastiach sa proti takýmto útokom nemôžu nijak brániť. Tamojšie úrady totiž šimpanzy tiež považujú za ohrozené druhy a je nelegálne zabíjať ich. Ich jedinou nádejou sú ochranári zvierat, ktorí sa môžu pokúsiť agresívne jedince odchytiť a previezť ďalej od obývaných oblastí. Mnohokrát je však už neskoro a ľudia sa pýtajú, čo je dôležitejšie? Chrániť ohrozené šimpanzy, alebo vlastné deti?

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu