Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Výskum potvrdil, že dátum narodenia má vplyv na osobnosť aj choroby: Kto je na tom horšie?

(Zdroj: FB)

BRATISLAVA - Veľa ľudí verí na horoskopy a astrálne znamenia, aj skeptici občas priznajú, že na tom niečo je. Vedci už potvrdili, že narodenie dieťaťa v určitom ročnom období skutočne má vplyv na jeho fyziologický, ako aj duševný vývoj. Ide o takzvaný efekt imprintingu (vtláčania informácií), ktorí objavili pri experimentoch na myšiach. Teraz výskum pokročil ďalej.

Profesor Douglas McMahon s kolegami pred dvoma rokmi publikoval odbornú štúdiu v časopise Nature Neuroscience, v ktorej vysvetľuje, prečo sa do výskumu pustili: „Môže to vysvetliť napríklad skutočnosť, prečo ľudia narodení v zime majú štatisticky vyšší počet neurologických ochorení vrátene bipolárnej depresie a schizofrénie.“

Jednoduchým pozorovaním myší narodených v lete a zime zistili, že napríklad tie zimné sú počas dňa menej aktívne ako tie letné. Okrem rozdielov v správaní sa vedci zaznamenali aj rozdiely vo vývoji mozgu.

Vieme, že biologické hodiny ovplyvňujú nálady človeka. Pokiaľ je mechanizmus vtláčania rovnaký ako u myší, má pravdepodobne všeobecný vplyv na vývoj charakteru,“ dodal McMahon. V súčasnoti doplnil svoj výskum o nové zistenia. Myši narodené v lete sú nielen aktívnejšie, ale sú aj súdržnejšie a činnosti vykonávané počas dňa sú schopné robiť dlhšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu