Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Neďaleko Žiliny vyrastá mini Slovensko

Spišský hrad
Spišský hrad

LIETAVSKÁ SVINNÁ - V ekoskanzene Lietavská Svinná neďaleko Žiliny vyrastú desiatky malých slovenských hradov

Tunajší nadšenci sa spolu s niekoľkými dobrovoľníkmi z Európskej únie rozhodli postaviť desiatky zmenšenín slovenských hradov, ktoré si návštevníci skanzenu budú môcť prezrieť od mája. Zatiaľ je hotový napríklad Budatínsky, Trenčiansky alebo Lietavský hrad, čoskoro pribudne aj Spišský hrad. Vedľa slovenských hradov časom vyrastú aj miniatúrne stavby z ďalších európskych krajín.

"Počas májového otvorenia expozície by malo byť hotových 13 hradov, do konca roka by ich malo byť 25. Areál by mal byť rozdelený podľa jednotlivých krajov, každý bude znázornený inými skalničkami. Potom bude jasné, v ktorom kraji sa aké hrady nachádzajú," povedal ČTK Rastislav Tain z ekoskanzenu.

Pri stavbe hradov z pórobetónu, ktoré sú oproti originálom zmenšené dvestokrát, mu pomáha niekoľko dobrovoľníkov z Francúzska a Nemecka. Tain by chcel "mini" Slovensko dokončiť v priebehu dvoch rokov, v Lietavskej Svinnej by mali stáť aspoň štyri desiatky slovenských hradov. Napokon ich však možno bude ešte viac.

"Na Slovensku je 84 hradov, o ktorých sa vie, ako vyzerali, a dajú sa teda napodobniť. Boli by sme radi, keby nás kontaktovali aj starostovia obcí, kde sú menej známe hrady. Radi by sme od nich získali napríklad informácie o pôdorysoch, ktoré sa niekedy ťažko zháňajú," dodal Tain.

Po dokončení makiet zo Slovenska sa pustia nadšenci z Lietavskej Svinnej i so svojimi zahraničnými spolupracovníkmi do európskych miniatúr. Mali by to byť stavby, ktoré čo najlepšie vystihujú jednotlivé európske krajiny a zároveň ešte nie sú príliš opozerané. Eiffelova veža preto v skanzene stáť nebude.

"Eiffelovka je určite zaujímavá, stal sa z nej však už gýč. Už ju má každý na tričku alebo doma ako suvenír. Ak chceme prilákať ľudí, musí tam byť niečo, čo ešte nepoznajú a na čo budú zvedaví," spresnil Tain.

Po dokončení bude mať areál miniatúr zo Slovenska a Európy asi 6000 metrov štvorcových. Tain nechcel prezradiť, koľko peňazí si projekt vyžiada. Zatiaľ sa však vraj nespoliehajú na pomoc z európskych fondov.

Ekoskanzen sa môže pochváliť i niekoľkými svetovými rekordmi. Návštevníci si môžu prezrieť najväčší kľúč, koryto, meč, kravský zvonec alebo sekeru na svete. Múzeum láka aj zbierkou starého poľnohospodárskeho či kováčskeho náčinia. Deti zasa môžu nakŕmiť domáce zvieratá. Skanzen ročne navštívi asi 5000 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu