Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prečo tak často ochorieme na dovolenke: Dôvody, ktoré vás prekvapia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: kidspot.com.au)

SYDNEY - Odpočítavate čas do začiatku dovolenky? Určite sa tešíte na príjemný odpočinok, vaše telo však môže na zmenu rutiny zareagovať ako negatívne, tak aj pozitívne. Spravodajský server News.com.au sa s pomocou odborníkov snažil zistiť, aké zdravotné riziká môžu dovolenku sprevádzať a prečo.

Lietanie môže prebudiť bolesť zubov

Cestovanie lietadlom môže prebudiť bolesť v zube, ktorý vás do tej doby vôbec nehneval. Spôsobujú ju malé vzduchové kapsy uväznené v hlbokých plombách alebo miestach doteraz nezisteného kazu, vysvetľuje britský zubný chirurg Luke Cascarini. Tento uväznený vzduch má iný tlak ako je v kabíne lietadla, a preto spôsobuje bolesť. To isté sa môže stať pri horolezectve či lyžovaní. Bolesť by mala zmiznúť v priebehu niekoľkých hodín po pristátí; ak nie, je potrebné vyhľadať zubára.

Zmena pohybu čriev

Váš žalúdok je zraniteľný od prvej chvíle, kedy sa vydáte na cestu. Dlhé lety môžu spomaliť rýchlosť, s ktorou jedlo postupuje črevami a to, spolu s možnou dehydratáciou v lietadle, môže viesť k zápche.

Ste náchylnejší na infekcie

Aj keď ste neboli celé mesiace na nemocenskej, môžete podľahnúť chrípke alebo nejakej nákaze hneď, ako dorazíte na dovolenku. Holandskí vedci zistili, že zhruba každý tridsiaty človek ochorie, akonáhle prestane pracovať a skúsi odpočívať. Tomuto stavu sa niekedy hovorí choroba z voľna. Jedna z teórií uvádza, že keď sme v práci, naše telo neustále produkuje stresové hormóny, ako je adrenalín, čo môže pomáhať zaháňať infekcie, zatiaľ čo bojujeme s požiadavkami životného zhonu. Ale akonáhle skúsime odpočívať, chytíme každú choroboplodnú látku, ktorá preletí okolo. Tomu môže napomôcť aj blízkosť ďalších ľudí v lietadle; podľa časopisu Journal of Environmental Health Research sa napríklad chrípka prenáša stokrát pravdepodobnejšie v lietadle ako počas bežného života na zemi.

Teplo spôsobuje pokles krvného cukru

Horúce počasie vystavuje na inzulíne závislých diabetikov väčšiemu riziku hypoglykémie, kedy krvný cukor klesne príliš nízko, varuje Douglas Twenefour, klinický poradca charitatívnej skupiny Diabetes UK. Predpokladá sa, že ide o dôsledok rozťahovania ciev, ako sa telo snaží ochladiť. Ak teplota stúpne nad 25 stupňov Celzia, mali by si diabetici kontrolovať hladinu glukózy častejšie.

Môžete mať migrénu

Môžete si myslieť, že dovolenka pomáha bojovať proti bolestiam hlavy, ale v skutočnosti sa môže stať spúšťačom migrény. Podľa jednej z teórií vysoký tlak pri horúcom počasí dráždi hypofýzu; oblasť v mozgu fungujúcu ako prirodzený termostat, vysvetľuje doktor Andy Dowson, odborník na bolesti hlavy londýnskej nemocnice King 'College Hospital. Migréna môže byť aj dôsledkom cestovnej horúčky. Pomôcť môže prevencia. Snažte sa sedieť v najstabilnejšej časti lietadla, čo je nad krídlom, prípadne v strednej časti lode alebo na prednom sedadle auta. Skúste mať oči zatvorené tak dlho a často, ako to ide; migrénu často vyvolávajú vizuálne informácie sprostredkúvané očami, ktoré sa "bijú" s informáciami z centra rovnováhy v našich ušiach.

Ste ospalý

Dôvod, prečo tak ľahko podľahnete odpoludňajšiemu zdriemnutiu na dovolenke, je fakt, že väčšina z nás trpí nedostatkom spánku - a na dovolenke má tendenciu tento deficit doháňať. K tomu prispieva teplo, ťažké jedlo na obed, alkohol - a človek je správne naladený, aby si doprial siestu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu