Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dámy, urobte mužom radosť: Prinášame triky, ako nastaviť televízor na futbalové majstrovstvá!

Dokonalé nastavenia televízora umocnia váš zážitok z hry Zobraziť galériu (3)
Dokonalé nastavenia televízora umocnia váš zážitok z hry (Zdroj: cnet.com)

BRATISLAVA – Prvý hvizd rozhodcu na majstrovstvách sveta vo futbale odznie už zajtra a vy si môžete zápasy vychutnať v pohodlí domova ako nikdy predtým. Vďaka odborníkom, ktorí sa pohrali s nastaveniami moderných televízorov a umocnili tak zážitok zo športového prenosu.

Iste, najlepší zážitok čaká stovky tisíc fanúšikov futbalu, ktorí si jednotlivé zápasy pozrú osobne priamo v Brazílii. No ďalšie stovky miliónov ľudí na celom svete budú turnaj sledovať v televízii. Samotný signál sa vďaka dnešným technológiám prenáša vo vynikajúcej kvalite. Zážitok vám však môžu pokaziť škaredé farby či neprirodzený zvuk. Veď tráva predsa musí byť zelená a v kotli to musí vrieť. Dajte si preto záležať, aby ste ten svoj prijímač mali perfektne vyladený.

Na veľkosti záleží

V prvom rade treba povedať, že na malom televízore sa futbal dobre ani nedá pozerať. Ak kamera zaberá veľkú časť ihriska, hráči sú jednoducho primalí. Čím väčší televízor, tým viac z hry uvidíte. Nemusíte však hneď bežať kupovať nový televízor, či dokonca projektor. Dobre poslúžia aj menšie prijímače s dobrým rozlíšením, len si musíte sadnúť bližšie.

HDMI, 720p

Kľúčom k dokonalému obrazu je vysoké rozlíšenie. Uistite sa, že svoj dekodér máte k televízoru pripojený HDMI káblom, ktorý spoľahlivo prenesie na obrazovku HD vysielanie. Samotné rozlíšenie nastavte na 720p, ktoré sa na dynamický športový prenos hodí lepšie, než 1080i. Nezabudnite predtým preladiť na frekvenciu, na ktorej RTVS šíri HD signál.

Dámy, urobte mužom radosť:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: cnet.com)

Stereo verzus Dolby Digital

Nemenej dôležité je i správne nastavenie zvuku. Naša štátna televízia bude majstrovstvá vysielať konečne aj s priestorovým zvukom Dolby Digital. No ak používate len zabudované reproduktory televízora, nastavte audiovýstup na stereo. Pri externom audiosystéme si užijete skutočnú atmosféru štadióna, ktorú by tentokrát nemali kaziť nepríjemné a hlučné vuvuzely. Tie v Brazílii nahradia hrkálky caxiroly.

Možno však patríte práve k tým divákom, ktorí radšej nasávajú skutočné dianie na zápase a prekážajú im perly komentátorov. Jednoducho ich vypnite. Veľa televízorov a externých audiosystémov ponúka viackanálový ekvalizér, ktorý umožňuje znížiť intenzitu určitých frekvencií nezávisle od ostatných. Jednoducho tak stíšite zvuky, ktoré nechcete počuť. Komentátorov môžete podľa portálu CNET „odstaviť‟ stiahnutím centrálneho reproduktora a naopak dav utíšite stlmením ostatných reproduktorov vľavo, vpravo a okolo vás. Ak ten váš prijímač nemá ekvalizér, pohrajte sa s módom zvuku, vďaka ktorému upravíte aspoň úroveň basov a výšok.

Jas a farba

Správne nastavenie jasu je v rukách každého diváka. Niekto totiž má televízor v tmavšej miestnosti, iný zase v svetlejšej a tak je nemožné poskytnúť univerzálny návod. Vo všeobecnosti však platí, že by ste počas prenosu mali vypnúť akékoľvek senzory osvetlenia miestnosti, automatické nastavenia jasu či šetriče energie.

Dámy, urobte mužom radosť:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: cnet.com)

Najťažšie je pri futbalovom prenose nastaviť farbu. Ľudské oko je totiž veľmi citlivé na zelenú a ľahko rozozná, či je hnedastá, alebo skôr ťahá do žltej. K optimálnym nastaveniam sa najviac priblížite, keď zvolíte predvoľbu obrazu „Kino“ alebo „Film“. V ponuke máte samozrejme aj predvoľbu „Šport“, no pri nej sú farby príliš výrazné a zelená nevyzerá prirodzene. Keď to všetko máte hotové, stačí už len pozvať kamarátov a potom poriadne kričať na obrazovku góóóól...

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu