Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EÚ chce obmedziť používanie amalgámových plomb: Obsahujú jedovatú ortuť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia chce v budúcnosti v čo najväčšej miere vylúčiť z praxe stomatológov amalgámové plomby, obsahujúce jedovatú ortuť.

Už od 1. júla 2018 by sa mali u detí, ako aj u tehotných a kojacich žien používať iba v absolútne výnimočných prípadoch. Do roku 2020 by sa malo preskúmať, či by mohli zubní lekári amalgámové plomby v plnej miere prestať používať od roku 2030. Tieto informácie dnes pre agentúru DPA potvrdila hovorkyňa Európskej komisie.

Predmetný kompromis je súčasťou balíka na realizáciu konvencie o obmedzení používania vysoko jedovatej ortuti v praxi. Amalgám je kvôli nízkym nákladom a vysokej trvanlivosti bežne využívaný na zubné plomby. Práve touto cestou sa podľa názoru expertov dostáva ročne iba v krajinách Európskej únie do obehu až do 75 ton ortuti.

Aj keď Európska komisia nevníma amalgámové plomby pre pacientov ako nebezpečné, kritici neustále vyvolávajú pochybnosti o neškodnosti ich používania. Poukazujú predovšetkým na zdravotné riziká pri spracovaní a likvidácií plomb a pri spaľovaní zosnulých v krematóriách.

Viac o téme: OrtuťAmalgám
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu