Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čechoslovák jednou z najtajomnejších postáv medzivojnovej Európy: Veštil Hitlerovi!

Erik Jan Hanussen Zobraziť galériu (2)
Erik Jan Hanussen (Zdroj: blog.rtve.es, misterioteca.co)

VIEDEŇ - Erik Jan Hanussen bol jednou z najzáhadnejších postáv medzivojnovej Európy. Podľa jedných išlo o geniálneho jasnovidca, astrológa a veštca, podľa iných o prefíkaného podvodníka. Narodil sa pred 125 rokmi, 2. júna 1889, vo Viedni ako Herschel Steinschneider. Jeho otec bol kočovný židovský herec vraj pôvodom z Prostějova.

Na začiatku 20. rokov minulého storočia sa Steinschneider vydával za novinára, príležitostne písal texty k piesňam a básne a zároveň s čoraz väčším úspechom vystupoval pod pseudonymom Erik Jan Hanussen ako iluzionista a kúzelník. Veštením si postupne získal popularitu a majetok, aj keď nie vždy sa stretával s pochopením. V Československu, ktorého mal občianstvo, bol napríklad obžalovaný z podvodu a súdený "pre klamanie osôb údajným jasnovidectvom". Po tom, čo bol oslobodený, prijal pozvanie do Berlína, kde rozohral vysokú hru, ktorá sa mu stala osudnou.

Čechoslovák jednou z najtajomnejších
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: blog.rtve.es, misterioteca.co)

Nadviazal kontakty s nacistickým hnutím a podľa niektorých autorov aj samotným Adolfom Hitlerom. Začal slúžiť nacistickej propagande a jeho vplyv rástol. Hanussen údajne napríklad predpovedal požiar Ríšskeho snemu v roku 1933. Vedel toho ale príliš veľa o príliš vplyvných ľuďoch. V marci 1933 bola nájdená mŕtvola v pokročilom štádiu rozkladu, bez dokladov a sa znetvorenou tvárou. Podľa oficiálnej správy bol mŕtvym mužom práve Hanussen. Jeho vrahmi boli podľa niektorých špekulácií členovia nacistickej SA.

O jeho osude bolo napísaných množstvo kníh a natočené filmy. Najznámejšia je snímka Hanussen (1988) maďarského oscarového režiséra a scenáristu Istvána Szabóa. Hlavnú úlohu v ňom presvedčivo stelesnil charizmatický rakúsky herec Klaus Maria Brandauer.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu