Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Jeden z najväčších netvorov 20. storočia: Zo zverstiev Doktora Smrť sa dvíha žalúdok

Aribert Heim
Aribert Heim

BAD RADKERSBURG - Rakúšan Aribert Heim sa radí medzi najväčších vojnových zločincov druhej svetovej vojny. Jeho počínanie je porovnateľné snáď iba s beštiou, akou bol Josef Mengele. Tento zvrhlý rakúsky lekár, ktorý za svoje činy nikdy nebol potrestaný, sa narodil pred sto rokmi, 28. júna 1914.

Nacistický lekár Heim, ktorý si pre svoju krutosť vyslúžil prezývku Doktor Smrť, svoje zločiny páchal v koncentračných táboroch Mauthausen, Buchenwald a Sachsenhausen. Bol pokladaný za jedného z najsadistickejších nacistov, jeho ďalšou priezývkou bol "mäsiar z Mauthausenu".

V koncentračných táboroch robil pokusy na ľuďoch a zavraždil stovky väzňov. Injekciou im vpichovali priamo do srdca benzín alebo jed. Vykonával tiež operácie bez anestézie a časti tiel zavraždených vraj používal ako dekorácie. 

Po vojne bol zadržaný, ale neskôr prepustený a v roku 1962 zmizol. Od tej doby sa objavilo mnoho špekulácií, či je vôbec nažive, alebo kde sa skrýva, a postupne sa stal jedným z najhľadanejších nacistických vojnových zločincov na zozname Centra Simona Wiesenthala. 

V októbri 2012 nemecká justícia vyhlásila Heima za mŕtveho. Prvýkrát oficiálne potvrdila doterajšie informácie, že vtedy druhý najhľadanejší nacistický zločinec zomrel v roku 1992 na rakovinu v Egypte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu