Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Blondínka miliardára Babiša sa poriadne strápnila: Nevedela odvoliť a porušila zákon!

Andrej Babiš s priateľkou
Andrej Babiš s priateľkou (Zdroj: Facebook)

PRAHA - Podľa ministerstva vnútra bol spôsob, akým volila partnerka vicepremiéra Andreja Babiša (ANO) Monika, zrejme porušením zákona. Babišová išla k volebnej urne dvakrát. Na prvýkrát totiž vhodila samotný volebný lístok a nevložila ho do obálky, ktorá je na to určená. Hlas je v takom prípade neplatný. Predseda volebnej komisie potom Babišovej povedal, že to je jeho chyba a že smie voliť ešte raz.

Navyše keď sa Babišová znovu odobrala za plentu, s úpravou lístka jej tam pomáhal aj Babiš. Zákon pritom uvádza: "V priestore určenom na úpravu hlasovacích lístkov nesmie byť nikto prítomný súčasne s voličom, a to ani člen okrskovej volebnej komisie."

Podľa hovorcu ministerstva vnútra Vladimíra Řepku mala okrsková volebná komisia zasiahnuť. Štátna volebná komisia sa bude prípadom na pondelkovom zasadnutí zaoberať len vtedy, ak jej kvôli tomuto pochybeniu bude adresovaná sťažnosť, povedal. Okrskovej volebnej komisii ale podľa neho postih nehrozí.

Po voľbe Babišovci nezabudli na selfie
Zobraziť galériu (1)
Po voľbe Babišovci nezabudli na selfie  (Zdroj: Facebook)

Komisia mala Babišovú tiež dopredu upozorniť, že hlasovací lístok sa vhadzuje do urny v hlasovacej obálke, uviedol Řepka. Ak tomu ale nezabránila, "je na celej okrskovej volebnej komisii, aby prípadným hlasovaním rozhodla, ako v danom prípade postupovať", dodal hovorca.

Babišová nie je jediná , kto sa pri voľbách zmýlil. V čerstvej pamäti zostáva omyl, ktorého sa v priamych voľbách hlavy štátu vlani v januári dopustil prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg. V prvom kole totiž hodil do volebnej urny hlasovací lístok bez obálky a jeho hlas tak bol neplatný. "Do očí mi blýskali a to neznášam, vždy ma po tom bolia oči," vysvetlil to Schwarzenberg. "Stáva sa, keby som si zlomil nohu, bolo by to horšie," podotkol k svojmu omylu.

Pri voľbách do Poslaneckej snemovne v júni 1998 vzbudil pozornosť vtedajší prezident Václav Havel, ktorý bol vtedy vo volebnej miestnosti v Lánoch za plentou na krátky okamih spoločne s manželkou Dagmar. To pritom volebný zákon, až na výnimku telesne postihnutých, neumožňuje. Podľa prezidentského hovorcu však vstúpila Havlova žena za plentu až v okamihu, keď prezident už odchádzal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu