Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Revolučný vynález: Bioinžinieri sa priblížili k vytvoreniu umelého mozgu

Bioinžinieri sa priblížili k stvoreniu umelého mozgu
Bioinžinieri sa priblížili k stvoreniu umelého mozgu (Zdroj: Stanford University)

CALIFORNIA - Americkí vedci vyvinuli mikročipy založené na ľudskom mozgu, vďaka čomu lepšie využívajú energiu a sú až 9000-krát rýchlejšie ako tie, ktoré sa používajú v bežných počítačoch.

Napodobnenie ľudského mozgu je svätým grálom výpočtovej techniky. Všetky pokusy boli doteraz slabým odvarom skutočnej mozgovej aktivity a nedokáže sa k nej priblížiť dokonca ani štvrtý najvýkonnejší počítač na svete, japonský K počítač. Na ňom vlani použili takmer 93-tisíc procesorov, ktorým trvalo 40 minút, kým nasimulovali jednu sekundu mozgovej činnosti jedného percenta kapacity mozgu.

Každý krôčik je preto vo vedeckom svete cenený nad zlato. Ak by sa nám totiž podarilo vyrobiť počítač tak výkonný a rýchly ako mozog, mohli by sme vyrábať napríklad protetické končatiny, ktoré by sa hýbali takou rýchlosťou a tak komplexne ako naše vlastné.

Tímu bioinžinierov zo stanfordskej univerzity sa teraz podarilo vytvoriť elektronický obvod, ktorý dokáže simulovať aktivitu jedného milióna neurónov v reálnom čase. Zostava, ktorú prezývajú Neurogrid, má veľkosť tabletu a obsahuje 16 špeciálnych čipov. Sú usporiadané technológiou založenou na analógových aj digitálnych počítačoch. Stará analógová technológia tiež umožňuje zostave udržať na uzde energetické nároky – spotrebuje 100-tisíc krát menej energie ako superpočítač. Ten potrebuje milión wattov na nasimulovanie milióna neurónov, kým ľudský mozog spotrebuje len 20 wattov na 100 miliárd neurónov.

Vedecký tím dúfa, že ich Neurogrid prispeje k rozvoju protetiky, no najskôr musi znížiť náklady na výrobu. Na svoju technológiu minuli 40-tisíc dolárov, čo je asi 29-tisíc eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu