Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spoveď československých lekárov po desiatkach rokov: Ako sme na sebe testovali LSD!

Rovnaké testy prebiehali aj v USA. Doktor Harry Williams (vľavo) a jeho kolega Carl Pfeiffer
Rovnaké testy prebiehali aj v USA. Doktor Harry Williams (vľavo) a jeho kolega Carl Pfeiffer (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Československí vedci podstúpili pred niekoľkými desiatkami rokov veľmi zaujímavý experiment. Na vlastnej koži si vyskúšali účinky halucinogénnej drogy LSD. S odstupom času si na to zaspomínali, pričom uviedli, že pokusy mali jednoznačne pozitívny vplyv. Vďaka nim načreli do svojho vnútra tak, ako ešte nikdy predtým.

Štúdia na tému autoexperimentov bola uverejnená v prestížnom vedeckom časopise Journal of Psychoactive drugs, píše portál iDnes.cz. Jej autormi sú Petr Winkler a Ladislav Csémy z českého Národného ústavu duševného zdravia. Uvádza sa v nej, že experimenty s drogou prebiehali v rokoch 1952 až 1974, teda v období, keď to ešte bolo legálne. Okrem vedcov sa na nich podieľala aj ďalšia takmer tridsiatka ľudí z oblasti psychológie alebo psychiatrie. Podľa vlastných slov tak urobili kvôli odbornému záujmu alebo z čírej zvedavosti. Malo to ale aj etický dôvod; vedci nechceli nikomu podávať látku predtým, než ju sami nevyskúša

"Testovanie muselo byť dobrovoľné, vykonané v klinických podmienkach a pod dohľadom lekára. Testovaný musel byť odborníkom v oblasti duševného zdravia," uviedol Winkler. Niekoľkokrát sa však pokusov s LSD zúčastnili aj vojaci Československej ľudovej armády. Dokazuje to filmový záznam z pražskej vojenskej nemocnice.

Experti sa teraz k týmto pokusom vrátili a pozhovárali sa s kolegami, ktorí boli ich súčasťou. Položili im tridsať otvorených otázok s cieľom zistiť, či sa u nich v dlhodobom horizonte neprejavili nejaké negatívne dôsledky užívania drogy a čo si myslia o jej využití pre autognostické (snaha poznať samého seba) a didaktické účely v klinických podmienkach. Účastníci možno pre niektorých prekvapivo odpovedali, že LSD na nich vplývalo pozitívne, a to najmä pri sebauvedomovaní, sebapoznaní či lepšom pochopení duševne chorých ľudí. Negatívny efekt užívania drogy nezaznamenal ani jeden z nich.

"Bola to úplne bizarná skúsenosť, ktorá sa dá len ťažko opísať," opísal v štúdii svoje zážitky jeden z experimentátorov. "Prínos tejto skúsenosti spočíva hlavne v tom, že človek si uvedomí, koľko nám toho poskytuje duša. Pamätáme si malú časť celku, ale pritom existuje toľko emócií a spomienok, ktoré bežne nevnímame. Doprial by som tento zážitok aj ostatným, ale musím upozorniť, že iba zdravým jedincom. Človek s psychickou poruchou by mohol dopadnúť veľmi zle," dodal ďalší.

S psychedelikami sa experimentuje už najmenej niekoľko storočí. Ako prvý na sebe vedome odskúšal psychologické účinky LSD doktor Werner Stoll. Výsledky jeho štúdie boli prezentované vo Švajčiarskom archíve neurológie v roku 1947. Stojí v nej, že Stoll u seba po užití drogy zaznamenal poruchu vnímania, halucinácie a zrýchlené myslenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu