Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tento asteroid sa má zraziť so Zemou: Dnes k nám bude najbližšie, až kým sa to nestane!

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: blippitt.com)

HOUSTON - Vedci nedávno objavili asteroid, ktorý je momentálne veľmi blízko našej planéty. Dokonca jeho vzdialenosť od nás je menšia ako obežná dráha Mesiaca. Dnes večer o desiatej bude pri nás najbližšie. Vedci z NASA s pravdepodobnosťou 1:10 tisíc predpokladajú, že v roku 2046 môže dôjsť k jeho stretu so Zemou.

Asteroid s názvom 2014 DX 110 má podľa vedcov priemer asi 30 metrov a je k našej planéte bližšie, než je Mesiac. Vzdialený je asi 350 tisíc km, čo je podľa astronomických meradiel, veľmi blízko. Mesiac obieha okolo našej planéty vo vzdialenosti asi 383 tisíc km.

Ako uvádza blic.rs, aj keď sa veľkosť asteroidu nezdá veľmi zaujímavá, v prípade jeho dopadu na zemský povrch, by sa uvoľnila oveľa väčšia energia, ako v prípade jadrových zbraní. Vedci odhadujú, že asteroid, ktorý dopadol na Sibír 30.6.1908 mal priemer 30 až 60 metrov.

Novoobjavený asteroid by mal byť od Zeme v minimálnej vzdialenosti dnes večer o desiatej hodine a siedmej minúte nášho času. Aj keď ho nebude možné vidieť voľným okom, záujemcovia môžu jeho cestu sledovať virtuálne. 

Tento asteroid, podľa odhadov NASA, má šancu 1:10 tisíc, že 4. marca 2046 dôjde k jeho kolízii s našou planétou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu