Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Stačila iskra a kravín vyletel do vzduchu: Mohli za to prdiace kravičky!

Poškodená maštaľ pri Rasdorfe. Zobraziť galériu (2)
Poškodená maštaľ pri Rasdorfe. (Zdroj: fuldaerzeitung.de)

BERLÍN - Chov poľnohospodárskych zvierat nemusí vždy prinášať iba prospech v podobe mlieka či mäsa. Majitelia väčšieho počtu kráv by si mali dávať pozor aj na to, aby sa im neprihodilo niečo podobné, ako v maštali pri obci Rasdorf v strednom Nemecku. Ide naozaj o kuriózny prípad, kedy plyny z dobytka spravili vlastníkom doslova škrt cez rozpočet. Stačila malá iskierka a pohroma bola na svete.

Vysoká koncentrácia plynov z 90 nafúknutých kráv v kombinácii s výbojom statickej elektriny spôsobila tak mohutný vznet, že poškodil strechu kravína. Podľa fotografie z regionálneho portálu to však vyzerá, že ani jeho steny na tom neboli napokon najlepšie.

Plamene sprevádzajúce explóziu poranili jednu z kráv, ktorej popáleniny si vyžiadali ošetrenie, konštatoval hovorca miestnej polície. Na miesto samozrejme dorazili aj hasiči a kontrolóri pre istotu na farme vzali aj vzorky plynov, aby už nedošlo k žiadnemu ďalšiemu výbuchu.

Ak by ste náhodou nevedeli, tak jedna krava dokáže denne vytvoriť až 500 litrov metánu a má tak značný podiel na zvyšovaní skleníkových plynov v ovzduší a následne aj na globálnom otepľovaní.

Takýto pohľad sa naskytol nedávno istému Francúzovi.
Zobraziť galériu (2)
Takýto pohľad sa naskytol nedávno istému Francúzovi.  (Zdroj: Bertrand Kulik)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu