Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vtipné FOTO prdiacej kravičky: Riešenie globálneho otepľovania?

Pekný ohník. Zobraziť galériu (2)
Pekný ohník. (Zdroj: Bertrand Kulik)

PARÍŽ - Vedeli ste, že táto zmätene vyzerajú kravička, ktorú odfotili na francúzskej farme v Issy l'evÍque, dokáže za deň vyprodukovať až 500 litrov metánu a je vraj jednou z príčin globálneho otepľovania? Perfektne načasovaný záber, ktorý sa podarilo urobiť Bertrandovi Kulikovi presne vo chvíli, keď oheň z jej zadku ožiaril pole, dosvedčuje, že by sa to dalo rozhodne nejako využiť.

Krava môže byť pokojne označovaná za stroj na výrobu metánu, keďže denne vyprodukuje až 500 litrov toxických plynov. Súvisí to s jej spôsobom spracovania potravy, kedy ju nechá najprv natráviť baktériám v žalúdku a následne ju posunie späť do úst, aby ju mohla rozhrýzť na menšie časti a lepšie spracovať. Pri tomto namáhavom procese vzniká kopec plynu, a pri tejto príležitosti sa ukázalo, že toto úsilie dokázalo osvietiť aj celé pole. Teda aspoň na chvíľočku.

Poľnohospodárstvo je zodpovedné za približne 14 percent skleníkových plynov. Za najväčšieho vinníka emisií vypúšťaných do ovzdušia bývajú často označované autá, ale odborníci odhadujú, že 1,5 miliardy kusov dobytka po celej planéte tiež ovplyvňuje zemskú atmosféru.

Svetové vlády teda začali radšej využívať bioplyn - napríklad už spomínaný metán - na pohon áut alebo k prevedeniu do elektrickej energie či tepla, ktorými bývajú vyhrievané domy. Informoval portál dailymail.co.uk.

Vtipné FOTO prdiacej kravičky:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Bertrand Kulik)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu