Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Dojemný príbeh bezdomovca, ktorý ohúril internet: Z koncertnej sály na ulicu!

Jiří sa preslávil hrou na klavíri v centre Prahy
Jiří sa preslávil hrou na klavíri v centre Prahy (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Bezdomovec Jiří, ktorý ohúril celú Prahu aj internet profesionálnou hrou na klavíri, vyrozprával svoj životný príbeh. Kedysi šikovný umelec si prešiel viacerými životnými sklamaniami a po strmom páde na samotné dno by už nikto ani len netipoval, že sa ešte pred niekoľkými rokmi pohyboval v spoločnosti známych osobností.

Jiří žije bez strechy nad hlavou už neuveriteľných 15 rokov, ktoré si na ňom vypýtali svoju daň. Nedávno mu však študent konzervatória v Prahe pripomenul, aké to bolo v čase, keď celý svoj život zasväcoval hudbe. Požiadal ho, aby mu zahral trochu klasiky na klavíri stojacom pred kaviarňou v Prahe, kde nedávno  exceloval aj tamojší policajt v službe a on výzvu s radosťou prijal.

Piana sa ujal ako profesionál a mladíkovi s ľahkosťou virtuóza zahral skladbu Vltava od Bedřicha Smetanu. Nahrávku s výstupom Jiřího potom študent zavesil na internet, kde sa teší veľkej obľube. Ľudia boli šokovaní a najmä zvedaví, ako sa tak šikovný umelec mohol dostať na ulicu. Českému denníku Blesk sa podarilo Jiřího vypátrať a ten vyrozprával svoj životný príbeh, ktorý pripomína scenár veľmi zlého filmu.

Bezdomovec sa pochválil, že ovláda až 48 hudobných nástrojov. Okrem klavíra aj gitaru, mandolínu, banjo a mnoho ďalších. Hudbe sa začal venovať už ako malý chlapec, keď mal len tri roky. Navštevoval ľudovú školu a neskôr Ježkovo konzervatórium. "Hral som pod Rudolfom Roklom, pod Svobodom, ale videl som zle na noty, tak ma z orchestra vykopli," prezradil.

V mladosti sa stihol vyučiť aj za leteckého mechanika. Ani tu mu však šťastie neprialo. "Mal som dorobiť trúbky, ale pokazil som to o dve desatiny. Tam ide o presnosť... vyhodili ma," hovorí o ďalšom sklamaní. Odvtedy to s Jiřím išlo dole z kopca a spadol až na samotné dno. Spáva na uliciach a zarába si pouličným hraním. Prácu sa mu vraj zohnať nedarí, má totiž choré srdce, žalúdok aj pankreas a o kariére profesionálneho umelca už len sníva.   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu