Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Doba robotov je tu: Oberú nás o prácu a uvrhnú svet do chudoby?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: int)

LONDÝN - Ak máte strach, že čoskoro nadíde éra robotov, vykašlite sa na obavy, pretože je už tu! Umelá inteligencia (UI) je zapojená do všetkých aspektov nášho života - chráni naše e-mailové schránky pred spamom, pomáha nám pri internetových transakciách, riadi naše lietadlá a onedlho možno bude šoférovať aj naše autá. Podľa Neila Jacobsteina zo Singularity University v Silicon Valley inteligencia robotov o pár rokov predstihne tú ľudskú a my sa budeme musieť vyrovnať so stratou zamestnania aj inými problémami.

Jeho predpoveď by sa mohla vyplniť už v polovici 20-tych rokov tohto storočia a kladie nám tak otázku, ako bude spoločnosť, v ktorej dominuje inteligencia strojov, vyzerať a aká bude naša úloha v nej.

Krádež práce?

Čínska spoločnosť Hon Hai, najväčší svetový zmluvný výrobca elektroniky, oznámila, že plánuje postaviť továreň na výrobu robotov a nahradiť nimi 500 000 pracovníkov v priebehu najbližších troch rokov. 

Na jednej strane by to pre ľudí znamenalo, že si konečne môžu vyložiť nohy na stôl, ale na druhej tak prídu o mzdu, ktorá je klasickým zdrojom ich živobytia. "Umelá inteligencia spôsobí značnú nezamestnanosť, ale to neznamená, že sa bude rovnať chudobe," povedal Jacobstein s tým, že UI a ďalšie technológie budú generovať obrovské množstvo bohatstva. Otázne však je, akým spôsobom bude distribuované.

Jacobstein je optimista, ktorý vidí pracovať stroje a ľudí v dokonalej harmónii bok po boku, ale s tým napríklad nesúhlasí dokumentárny tvorca James Barrat. Nápor umelej inteligencie mu nedal natoľko spávať, že o nej napísal aj knihu, v ktorej tvrdí, že dominancia robotov bude znamenať koniec ľudskej éry.

"Pokročilá UI je technológia dvojakého použitia, ako napríklad jadrové štiepenie. Štiepenie môže osvetliť mestá, alebo ich zničiť. Na pokročilej úrovni bude UI ešte nestabilnejšia a nebezpečnejšia než štiepenie," uviedol Barrat pre BBC.

Upgrade mozgu

Jacobstein však zostáva stále optimistom, hoci si je dobre vedomý toho, že mnohí iní vidia vzostup UI ako nočnú moru. "Niektorí ľudia sa pýtajú, "Ako sa vám v noci spí s vedomím vyhliadky na umelú inteligenciu?" ale to nie je umelá inteligencia, ktorá ma drží v noci hore, to je ľudská hlúposť," povedal.

Pre neho je jediným spôsobom, ako ľudia budú vedieť udržať krok s robotmi to, že sa stanú opäť čímsi viac. "Náš mozog nemal významný upgrade 50-tisíc rokov, a ak by váš notebook alebo chytrý telefón nemali upgrade päť rokov, boli by ste znepokojení," dodal.

"Máme prístup k takej UI ako Siri či Google Now a do značnej miery sme stále pripojení k internetu cez naše chytré telefóny, takže to nie je tak veľký krok predstaviť si budúcnosť, v ktorej je kremík vložený do našich lebiek. A to môže byť jediný spôsob pre nás, ako si udržať krok s robotmi," odprezentoval svoju víziu Jacobstein.

Predstava kremíkových obvodov v hlave je však určite pre drvivú väčšinu ľudí zatiaľ neprijateľná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu