Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Čierny čaj je zdravý - ale bez mlieka

LONDÝN - Pitie čaju má zdraviu prospešné účinky - znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a mŕtvice, avšak len pod podmienkou, že sa nepije s mliekom.

Prišli na to vedci z Berlínskej univerzity, ktorí skúmali účinky čaju a mlieka na telesné systémy.

Ich výskum potvrdil, že čaj zlepšuje prietok krvi. Ak sa však doňho pridá mlieko, eliminuje jeho priaznivý a ochranný účinok pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

"Prospešné účinky pitia čierneho čaju sa pridaním mlieka celkom strácajú," hovorí kardiologička Verena Stanglová. "Ak chcete piť čaj pre jeho zdravotné účinky, musíte ho piť bez mlieka. Naše experimenty to jasne dokázali." Čaj je po vode najkonzumovanejším nápojom na svete, takže akékoľvek účinky, ktoré má na zdravotný stav, môžu mať významný dopad na verejné zdravie. Až do dnešného dňa však nebolo známe, či má na jeho pitie nejaký dopad aj pridávanie mlieka.

Výskumný tím doktorky Stanglovej zistil, že kazeíny (proteíny obsiahnuté v mlieku) znižujú v čaji množstvo katechínov, ktoré majú ochranný účinok pred srdcovými ochoreniami.

To môže vysvetľovať, prečo krajiny ako napríklad Británia, kde ľudia pravidelne pijú čaj s mliekom, nezaznamenali v dôsledku zvýšeného pitia čaju pokles kardiovaskulárnych chorôb a mozgových príhod.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu