Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nová hrozba pre svet: Agresívny kmeň vírusu HIV, AIDS prichádza veľmi rýchlo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

ŠTOKHOLM - Svet bude možno musieť čeliť ďalšej hrozbe. Nový a agresívnejší kmeň vírusu HIV, ktorý spôsobuje podstatne rýchlejší nástup choroby AIDS, objavili švédski vedci v západnej Afrike.

Nový kmeň vírusu s označením A3/02 je spojením dvoch najbežnejších kmeňov HIV v africkom štáte Guinea - Bissau. Zatiaľ bol objavený len v západnej Afrike. "U jednotlivcov, ktorí sa nakazia novou skombinovanou formou vírusu, sa vyvíja AIDS do piatich rokov, čo je o zhruba dva až dva a pol roka rýchlejšie ako u niektorého z doterajších kmeňov," povedala Angelica Palmová, jedna z vedkýň, ktorá sa na dlhodobej štúdii osôb nakazených vírusom HIV v Guinei - Bissau podieľa.

Takzvané rekombinantné kmene vírusov pochádzajú od človeka, ktorý je nakazený dvoma rôznymi kmeňmi, ktorých DNA sa spoja, aby vznikla nová forma. "Existujú štúdie, ktoré naznačujú, že kdekoľvek vznikne takzvaný rekombinant, je silnejší alebo agresívnejší než rodičovské kmene," vysvetlila Palmová o štúdii, ktorá vyšla v časopise Journal of Infectious Diseases.

Švédsky vedecký tím nový kmeň prvýkrát objavil v Guinei - Bissau v roku 2011. "Dobrou správou je, že zatiaľ, pokiaľ vieme, v súčasnosti dostupné lieky účinkujú rovnako na všetky rôzne typy alebo varianty," dodala Palmová. Štúdia však varuje, že by sa podobné rekombinanty mohli rýchlo šíriť v oblastiach s vysokým počtom imigrantov, ako je Európa alebo Spojené štáty.

Na svete žije podľa odhadov 35,3 milióna ľudí nakazených vírusom HIV, ktorý ničí imunitný systém. Od prvých prípadov choroby začiatkom 80. rokov minulého storočia na AIDS zomrelo asi 25 miliónov ľudí, uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Existujúca liečba pomáha nakazeným ľuďom žiť dlhší a zdravší život tým, že potláča a odsúva príznaky choroby. Samotnú chorobu ale nelieči. Očkovanie proti vírusu HIV neexistuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu