Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Uprostred mora sa zrodil nový ostrov: Hrozí, že hneď aj zmizne!

Z nového ostrova chrlí dym Zobraziť galériu (2)
Z nového ostrova chrlí dym (Zdroj: ndtv.com)

TOKIO - Japonsko je od stredajšieho popoludnia o ostrov väčšie, kedy čerstvý prírastok, zrodený v dyme a popole sopečnej erupcie, zaznamenalo lietadlo pohraničnej stráže. Ostrovček s priemerom dvesto metrov leží v subtropickom súostroví, vzdialenom približne tisíc kilometrov južne od Tokia.

"Sopečná erupcia ešte trvá," ohlásili objavitelia prelietavajúci nad Boninskými ostrovmi, známymi tiež ako súostrovie Ogasawara. Najznámejším z tamojších ostrovov je zrejme Iwodžima, o ktorý Američania v druhej svetovej vojne zviedli s Japoncami urputnú bitku. Administratívne súostrovie spadá pod tokijskú prefektúru.

Nový ostrovček sa nachádza juhovýchodne od neobývaného vulkanického ostrova Nišino Šima. Veliteľ pohraničníkov však pripustil, že nový ostrov by mohol zmiznúť pod hladinou mora rovnako rýchlo, ako sa zrodil. Od konca vojny mohlo podľa veliteľa dôjsť k niekoľkým podobným prípadom, oficiálne sa ale predchádzajúci nový prírastok v súostroví objavil pred 40 rokmi, v septembri 1973.

Ostrov môže zas kedykoľvek zmiznúť pod morskou hladinou
Zobraziť galériu (2)
Ostrov môže zas kedykoľvek zmiznúť pod morskou hladinou  (Zdroj: ndtv.com)

"Podnikneme všetko potrebné, aby sme zaistili bezpečnosť plavby," uistil v súvislosti s novým ostrovom vládny hovorca pri každodennej rannej schôdzke s tlačou. Konštatoval tiež, že ak ostrov zase nezmizne, "japonské výsostné vody sa rozšíria".

V Japonsku vznikol nový ostrov

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu