Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kde sa vzal, tu sa vzal: V Nemecku "záhadne" vyrástol nový ostrov!

Vtáčí ostrov môžu veľmi rýchlo zničiť búrky a povodne.
Vtáčí ostrov môžu veľmi rýchlo zničiť búrky a povodne. (Zdroj: Daily Mail)

BERLÍN - Zdanlivo odnikiaľ sa pri pobreží Nemecka vynoril nový ostrov s rozlohou 25 futbalových ihrísk. Prevažne piesočnatá pevnina počas niekoľkých rokov vystúpila z vôd Severného mora a už sa na nej stihli usídliť rastliny aj vtáky.

Ostrov sa nachádza približne 24 kilometrov od brehov Šlezvicka-Holštajnska na ďalekom nemeckom severe a to v oblasti, ktorá je známa ako morský národný park Wattenmeer. Keďže si milovníci prírody a jachtári všimli, že na ňom našli útočisko vtáci, pomenovali ho "Vtáčí ostrov". Piesočné duny, v ktorých si operenci stavajú hniezda, pritom dosahujú až päť metrov. Vietor sem navyše zavial semená z celej Európy, takže novú pevninu už pokrýva minimálne 49 druhov rozpoznaných rastlín.

Miestni obyvatelia sa však nemôžu veľmi tešiť, ako si tu roztiahnu svoje uteráky a ležadlá, pretože príroda môže mať iné zámery. Biológ národného parku Martin Stock uviedol, že silná búrka a povodeň by ho mohli za noc opäť vymazať. "Tieto rastliny nemajú zatiaľ dostatočne silné korene, aby udržali duny pohromade," vysvetlil biológ.

Podľa riaditeľa parku Detlefa Hansena nedošlo k vytvoreniu ostrova v dôsledku globálneho otepľovania či iných klimatických javov, ale stoja za ním prílivové vlny, ktoré piesok navŕšili. Na jeho pôdu sa pred týždňom dostali aj prví turisti, ktorí však dostali prísne inštrukcie, aby sa držali od prvých obyvateľov ďalej. Pokoj čajok, husí, kačiek a dokonca aj sokolov sťahovavých tak zostal nenarušený. Informoval portál dailymail.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu