Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Záhada pre seizmológov: Ako mohol vzniknúť nový ostrov pri Pakistane

Demoštrácia vzniku ostrova Zobraziť galériu (5)
Demoštrácia vzniku ostrova (Zdroj: Foto: Novinky.cz)

PAKISTAN - Azda najpálčivejšou témou dnešných dní všetkých seizmológov je skúmanie nového ostrova, ktorý sa vynoril v utorok po zemetrasení v Pakistane, len 600 metrov od pobrežia. Už dostal aj príznačný názov – Zemetrasenie. Seizmológ Aleš Špičák z Geofyzikálneho ústavu Akadémie vied Českej republiky tvrdí, že ostrov vznikol zvodnením piesku na morskom dne.

Približne sto metrov dlhý, štyridsať metrov široký a dvadsať metrov vysoký ostrov sa začal v Pakistane vynárať v utorok po zemetrasení so silou 7,7 stupňa Richterovej stupnice. Podľa miestnych oceánografov z ostrova stúpa metán. Výška ostrova kolíše s prílivom a odlivom.

Odborníci označujú vynorenie ostrova po zemetrasení ako ojedinelý a príčina jeho vzniku je stále otázkou špekulácií.

Seizmológ Aleš Špičák z Geofyzikálneho ústavu Akadémie vied Českej republiky hovorí, že sa s takýmto úkazom doposiaľ nestretol. Podľa neho sa nedá určiť presná príčina vzniku. Špičák sa pre novinky.cz vyjadril, že ide o proces, ktorý je spôsobený zvodnením piesku na morskom dne. Keď tam dorazí seizmická vlna, otrasie pieskom, ktorý je presýtený vodou a dôjde k tomu, že medzi zrnkami piesku sa začnú diať rôzne veci. Ak je impulz seizmickej vlny dostatočne razantný, môže sa tok vody nejakým spôsobom zorganizovať a môže vyniesť ležiaci materiál smerom k povrchu.

Ako názorný príklad, odborník demonštruje vznik ostrova naplnenou fľašou, v ktorej je voda, piesok a guľôčky. Keď fľašou zatrasie a následne ju nechá v pokoji, guľôčky sa stratia v usadenom piesku. Ak však buchne po stole, a tým spôsobí tlak a akoby nárazovú vlnu, guľôčky sa z piesku vynoria. 

Vo fľaši je usadený piesok, voda a guličky - počiatočný stav
Zobraziť galériu (5)
Vo fľaši je usadený piesok, voda a guličky - počiatočný stav  (Zdroj: Foto: Novinky.cz)

Seizmológ fľašou zatrasie
Zobraziť galériu (5)
Seizmológ fľašou zatrasie  (Zdroj: Foto: Novinky.cz)

Fľašu s rozvírenou hladinou položí na stôl, počká kým sa hladina ustáli. Guľôčky sú skryté v piesku. Následne po stole buchne
Zobraziť galériu (5)
Fľašu s rozvírenou hladinou položí na stôl, počká kým sa hladina ustáli. Guľôčky sú skryté v piesku. Následne po stole buchne  (Zdroj: Foto: Novinky.cz)

Po buchnutí sa guľôčky z piesku znova vynoria
Zobraziť galériu (5)
Po buchnutí sa guľôčky z piesku znova vynoria  (Zdroj: Foto: Novinky.cz)

Podľa odborníka, ako ďalej uvádza, podobné úkazy vznikali na našom území pred miliónmi rokov v období kriedy. Na dne mora sa takýmto spôsobom zrodili pieskovce alebo piesočné vulkány. Tie, ktoré vznikli v dôsledku zemetrasenia, sú veľmi obávané, pretože zvyšujú škody v mestách zasiahnutých seizmickými vplyvmi. Vždy sú ale pozorované v blízkosti ohniska zemetrasenia, čo nie je prípad pakistanského ostrova.

Seizmológ vysvetľuje: „Príroda dokáže rýchlo postaviť ostrov pomocou magmy, ale táto oblasť nie je vulkanická. A rozloha tohto ostrova na to, čo vieme o týchto procesoch, je veľká. Ja osobne to považujem za bezprecedentný prírodný jav. Otázne ale ostáva, ako ten ostrov vznikol. Dostupné videá ukazujú ako tam ten ostrov je, no veľmi rád by som videl ako ten ostrov vyrastal.“

Ako ďalej dodáva, ostrov týchto rozmerov, vzhľadom k nestabilnej konzistencii dlho existovať nebude.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu