Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prvé plastické operácie na svete: Pozrite si ich históriu a ako dopadli!

Walter Yeo Zobraziť galériu (5)
Walter Yeo (Zdroj: internet)

BRATISLAVA - Od prvej plastickej operácie už nejaký ten rok, či skôr tisícročie, ubehlo. Prvé takéto zákroky sa totiž podľa historikov vykonávali už v starovekom Egypte či Indii. Poďme sa ale pozrieť na tie novodobé, o ktorých existujú riadne lekárske záznamy a sú zdokumentované aj fotografiami.

Prvý človek, ktorý podstúpil moderný plastický zákrok - Walter Yeo

Britský námorník v roku 1916 utrpel hrozivé zranenia tváre v bitke pri Jutsku. Nasledujúci rok ho začal liečiť Sir Harold Gillies, lekár, ktorý ako prvý na svete použil kožné štepy z nepoškodených miest na tele. Walter bol jedným z prvých pacientov, na ktorom túto priekopnícku metódu odskúšal. Získal tak nové viečka a časť líc, o ktoré v boji prišiel.

Prvé plastické operácie na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: internet)

Prvé zväčšenie pŕs - Timmie Jean Lindseyová

Lindsyeová sa v roku 1962 podujala ako prvá žena na svete podstúpiť zväčšenie prsníkov silikónovými implantátmi. Pôvodne sa chcela len zbaviť tetovania na prsiach a dať si upraviť odstávajúce uši. Lekár Frank Gerrow jej ale sľúbil, že ak si nechá zväčšiť prsia, odstránia jej oba hendikepy zadarmo. Američanka si zákrok spočiatku pochvaľovala, po nejakom čase sa však u nej objavili problémy. Prsia jej stvrdli a boleli ju.

Prvé plastické operácie na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: internet)

Prvá plastika nosa - William M. Spreckley

Aj v tejto operácii mal prsty Harold Gillies. Spreckley, ktorého v roku 1917 v prvej svetovej vojne postrelili do nosa, bol jeho 132. pacientom. Z nemocnice bol prepustený po neuveriteľných tri a pol roku.

Prvé plastické operácie na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: internet)

Prvá liposukcia - Mademoiselle Geoffre

Dňa 17. februára 1926 operoval francúzsky chirurg Charles Dujarier na mladej modelke, ktorá si myslela, že má tučné nohy. Operácia dopadla katastrofálne. Kvôli zlému zošitiu rany sa u pacientky vyvinula gangréna, v dôsledku ktorej jej museli amputovať obe nohy. Dujarier bol následne povinný zaplatiť dotyčnej žene odškodné vo výške 200 tisíc frankov.

Prvá faloplastika - Michael Dillon

Prvú faloplastiku, čiže rekonštrukciu penisu za účelom zmeny pohlavia, podstúpil Brit Laurence Michael Dillon, rodený Laura Maud Dillonová. A hádajte, kto ho operoval - no predsa Harold Gillies. V období rokov 1946 - 1949 si Michael ľahol pod nôž najmenej trinásťkrát, aby bol výsledný efekt čo najdokonalejší. Gilliesova oficiálna diagnóza znela akútna hypospádia (anomália vyústenia močovej rúry, pozn. red.), aby zakryl fakt, že v skutočnosti Dillonovi menil pohlavie.

Prvé plastické operácie na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: internet)

Prvá kompletná transplantácia tváre

Úplne prvá transplantácia celej tváre sa uskutočnila v roku 2010 v Španielsku. Pacientom bol muž, ktorý ju mal zdeformovanú po dopravnej nehode. Unikátny zákrok trval 22 hodín a podieľalo sa na ňom tridsať špecialistov. Tridsaťjedenročný Oscar, ktorý päť rokov nemohol poriadne dýchať, prehĺtať a normálne hovoriť, tak dostal nové svalové tkanivo, kožu, nos a pery, čeľusť, zuby, podnebie a lícne kosti. Lekári použili z väčšej časti tkanivo od anonymného mŕtveho darcu, ale taktiež si dali záležať na tom, aby sa operovaný na seba čo najviac podobal a vyzeral tak, ako pred osudnou haváriou.

Prvé plastické operácie na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: internet)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu