Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Českí vedci vyvrátili mýtus: Takto vyzerajú homosexuáli!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: wales news service)

PRAHA - Českí vedci prišli so šokujúcou štúdiou, ktorá tvrdí, že na základe črtov tváre sa dajú rozpoznať homosexuáli od heterosexuálov. Zároveň vyvracia zaužívaný stereotyp, že gayovia vyzerajú viac ženskejšie. Je to vraj presne naopak.

Analýzu vypracovali odborníci z Centra pre teoretické štúdie na Karlovej univerzite a z Akadémie vied Českej republiky. Prvého výskumu sa zúčastnilo štyridsať heterosexuálov a rovnaký počet homosexuálov. Vedci na základe 11 tisíc bodov určovali, či sa ich tvárové rysy nejak líšia.

A veru líšia, a to dosť výrazne. Gayovia majú podľa štúdie širšiu a kratšiu tvár, menší a kratší nos a masívnejšiu bradu. Ich morfologické črty tak vyvracajú predsudok, že pôsobia ženskejšie než "heteráci". Ľudia naopak ich tváre vnímajú ako viac chlapskejšie.

Českí vedci vyvrátili mýtus:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Huffington Post)

Druhej štúdie sa zúčastnilo 33 homosexuálov a 33 heterosexuálov vo veku do 25 rokov. Ich fotky vedci ukázali štyridsiatim študentom Karlovej univerzity, ktorí si mali tipnúť, kto je na dievčatá a kto na chlapcov. Taktiež na stupnici od jedna do sedem určovali, či na nich hodnotení mladíci pôsobia viac mužskejšie alebo skôr ženskejšie. Pri mnohých z nich sa pomýlili, čo znamená, že sexuálna orientácia sa nedá určiť len na základe fotografie.

Českí vedci vyvrátili mýtus:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Huffington Post)

"Náš výskum je len orientačný. Nechceme, aby si ho ľudia nesprávne vysvetľovali. Fakt, že sme medzi heterosexuálmi a homosexuálmi našli značné morfologické rozdiely, neznamená, že dokážete rozoznať orientáciu každého muža, ktorý okolo vás prejde po ulici," vysvetlila hlava výskumného tímu Jarka Valentová pre portál Huffington Post s tým, že dôveryhodnosť ich štúdie by mala byť v budúcnosti podporená ďalším výskumom aplikovaným na iné etnické skupiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu