Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nový div sveta: Bude merať 182 metrov a stáť dvesto miliónov!

Socha sa bude čnieť nad riekou Zobraziť galériu (2)
Socha sa bude čnieť nad riekou (Zdroj: indiatvnews.com)

DILLÍ - V Indii začali minulý týždeň stavať sochu, ktorá má byť po svojom dokončení najvyššou na svete. Socha indického bojovníka za nezávislosť Sardára Patéla bude merať 182 metrov, čím by dvakrát prevýšila americkú Sochu slobody a štyrikrát Krista Spasiteľa v brazílskom Riu.

Kovová socha je duchovným dieťaťom opozičného vodcu Nárendra Modího, ktorý vo štvrtok vo svojom domovskom štáte Gudžarát položil základný kameň projektu. Zároveň vyzval poľnohospodárov, aby darovali staré nástroje, ktoré sa roztavia a použijú na pamätník politika prezývaného Železný muž. Socha sa má týčiť na ostrove v rieke Narmada už o štyri roky.

"Ľudia sa sem chodia pozerať na Tádž Mahal, do Ameriky na Soche slobody a do Francúzska na Eiffelovku. A teraz budú ľudia z celého sveta jazdiť sem, aby videli tento zázrak," vyhlásil Modí, ktorý dúfa, že socha sa stane novým divom sveta.

Nový div sveta: Bude
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: indiatvnews.com)

Zbieranie kovu v 700 000 dedinách podľa jeho slov potrvá do 26. januára budúceho roka. Celkové náklady sa odhadujú na 25 miliárd rupií (takmer 221 miliónov eur), ktoré majú byť poskytnuté z verejných fondov a súkromných darov obyvateľov. India si takéto obrovské míňanie peňazí určených na výstavbu jedinej sochy vyslúžila obrovskú kritiku.

Sardár Pátel bol jedným z hrdinov indického boja za nezávislosť na Veľkej Británii, blízkym priateľom a spolupracovníkom Mahátmu Gándhího a prvým ministrom vnútra slobodnej Indie.

Najvyššia socha na svete

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu