Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fajčíte? Tak sa pozrite, ako otrasne dopadne vaša tvár!

Nefajčiarka a fajčiarka Zobraziť galériu (4)
Nefajčiarka a fajčiarka (Zdroj: CNN)

NEW YORK - Až nabudúce budete chcieť vsunúť do úst cigaretu, skúste popremýšľať o tom, čo urobí s vašimi perami. Koža okolo nich bude starnúť rýchlejšie, než keby ste nefajčili. Navyše sa vám rýchlejšie urobia vačky pod očami a okolo spodnej čeľuste. A viac vrások okolo pier.

To všetko sú závery, ku ktorým prišli vedci z amerického Ohia, ktorí študovali rozdiely medzi tvárami dvojčiat, z ktorých jedno je fajčiar a druhé nefajčiar. Potvrdili to, čo sa dlho predpokladá: fajčením sa starne, napísal server CNN.

Vedci v rámci štúdie posudzovali 79 párov dvojčiat vo veku od osemnásť do 78 rokov. Každému z nich nechali urobiť profesionálnym fotografom fotografiu, a potom ich navzájom porovnávali. Fotografie boli rozdelené do dvoch skupín. Na 45 pároch bol vždy jeden úplný nefajčiar a druhý fajčiar. Druhú skupinu tvorili samí fajčiari, z ktorých ale jeden fajčil aspoň o päť rokov dlhšie než druhý.

Pri prvej skupine dvojčiat vyzeralo starších 57 percent prípadov. U druhej skupiny dlhšie fajčiace dvojča vyzeralo staršie vo viac ako 63 percentách.

Fajčenie podľa vedcov znižuje tvorbu kolagénu, čo vedie k jeho ubúdaniu v koži. Navyše nikotín znižuje hrúbku kože. Oboje vedie k menšej pružnosti kože a spôsobuje predčasné starnutie, tvrdia autori štúdie publikovanej v odbornom časopise Plastic and Reconstructive Surgery.

Nefajčiarka a jej dvojča, ktoré fajčí 29 rokov.
Zobraziť galériu (4)
Nefajčiarka a jej dvojča, ktoré fajčí 29 rokov.  (Zdroj: CNN)

Obaja sú fajčiari. Dvojča vpravo však fajčí o 14 rokov dlhšie.
Zobraziť galériu (4)
Obaja sú fajčiari. Dvojča vpravo však fajčí o 14 rokov dlhšie.  (Zdroj: CNN)

Dvojča vľavo fajčí o 17 rokov dlhšie.
Zobraziť galériu (4)
Dvojča vľavo fajčí o 17 rokov dlhšie.  (Zdroj: CNN)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu