Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pozrite sa, ako fajčenie mení ľudské telo: Dôsledky sú desivé!

Fajčenie škodí zdraviu Zobraziť galériu (3)
Fajčenie škodí zdraviu (Zdroj: tobaccobody.fi)

BRATISLAVA - Protifajčiarske zákony sú v jednotlivých krajinách z dôvodu ochrany nefajčiarov čoraz prísnejšie. Popri tom vznikajú rôzne iné projekty, ktorých snahou je upozorniť na riziká spojené s týmto zlozvykom. Takým je aj "Tabakové telo" od fínskej spoločnosti proti rakovine.

Telo fajčiara a nefajčiara je výrazne odlišné. Najnovšie na to upozorňuje fínska spoločnosť proti rakovine, ktorá na svojom webe tobaccobody.fi spustila novú kampaň proti fajčeniu. Pomocou unikátnej aplikácie si môžete pozrieť, aké zmeny sa vo vašom tele udejú, pokiaľ holdujete tomuto škodlivému zlozvyku. 

Odborníci upozorňujú, že fajčenie napríklad vedie k povädnutej koži, zvýšenej tvorbe akné i vrások, zapáchajúcemu dychu či zhoršenému stavu chrupu.

Fajčiarova pleť vyzerá staršie a unavenejšie
Zobraziť galériu (3)
Fajčiarova pleť vyzerá staršie a unavenejšie  (Zdroj: tobaccobody.fi)

Zmeny sa však prejavujú nielen navonok, ale aj vo vnútri. Fajčenie, ako je už dávno známe, spôsobuje rakovinu pľúc, tvorbu žalúdočných vredov aj krvných zrazenín. Mimoriadne opatrné by v tomto smere mali byť tehotné ženy. Nikotín, ktorý do seba vdychujú, totiž putuje pupočnou šnúrou až k plodu, ktorý je vystavený ešte vyšším hodnotám nebezpečných chemikálií než matka.

Už na prvý pohľad je jasné, ktoré pľúca patria fajčiarovi
Zobraziť galériu (3)
Už na prvý pohľad je jasné, ktoré pľúca patria fajčiarovi  (Zdroj: tobaccobody.fi)

V neposlednom rade fajčenie negatívne vplýva aj na sexuálny život. Podľa niektorých výskumov u mužov znižuje schopnosť erekcie a ženy sú zas viac náchylné na vaginálne infekcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu